Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih prilika kada na trpezi treba da se nađe raskošno a istovremeno za budžet prihvatljivo jelo. Recepti su razni a suština je ista, jelo je ukusno, dekorativno, a lako se i brzo pravi. Ako do sad niste probali mislim da je vreme.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ako vam je žao šarana napravite pijano povrće, recept je isti samo bez ribe.
Sastojci:
- 1,5 kg šarana
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika golice
- So, biber
- Dimljena slatka mlevena paprika po ukusu
- 500g mladog kuvanog krompira
- 200g šargarepe isečene na kolutove
- 150g praziluka isečenog na kolutove
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1,5 dl belog vina 1/4 veze peršuna za dekoraciju
Način pripreme:
Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.
Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove.
Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.
Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorisati svežim peršunom.
Služiti toplo.