Pijani šaran je skoro nezaobilazno jelo za vreme posta i drugih prilika kada na trpezi treba da se nađe raskošno a istovremeno za budžet prihvatljivo jelo. Recepti su razni a suština je ista, jelo je ukusno, dekorativno, a lako se i brzo pravi. Ako do sad niste probali mislim da je vreme.
Ako vam je žao šarana napravite pijano povrće, recept je isti samo bez ribe.
Sastojci:
- 1,5 kg šarana
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika golice
- So, biber
- Dimljena slatka mlevena paprika po ukusu
- 500g mladog kuvanog krompira
- 200g šargarepe isečene na kolutove
- 150g praziluka isečenog na kolutove
- 0,5 dl maslinovog ulja
- 1,5 dl belog vina 1/4 veze peršuna za dekoraciju
Način pripreme:
Očišćenog šarana začiniti solju, biberom i paprikom tako što se začini dobro utrljaju iznutra i spolja.
Napuniti šarana kriškama limuna i seckanim belim lukom pa staviti u pleh za pečenje. Šargarepu iseći na kolutove.
Oko šarana rasporediti povrće, začiniti ga preliti sa malo ulja, a zatim sve naliti belim vinom i posuti golicom od bundeve. Ostatak limuna iseći na tnke kriške i rasporediti po ribi i povrću. Ja koristim kuvani krompir i sirovo povrće. Šargarepa bude malo tvrđa odnosno oseti se pod zubom. Ako vam to ne odgovra obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh.
Peći u rerni na 180°C oko 25min. Važno je da je riba dobro termički obrađena. To se jednostavno proverava jer meso treba da bude mekano i da se lako odvaja od kostiju. Dekorisati svežim peršunom.
Služiti toplo.