Uštipci i mekike su omiljeni domaći zalogaji, ali često upijaju mnogo masnoće prilikom prženja. Ipak, postoje dva jednostavna trika koja mogu pomoći da testo ostane vazdušasto i suvo, bez viška ulja.
Prvi trik je da u brašno dodate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Kada ih prosejete zajedno sa brašnom, testo će manje upijati masnoću tokom prženja. Takođe, važno je da ulje bude dobro zagrejano – na taj način se površina testa brzo zatvara i ne upija ulje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA
NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Printscreen
Drugi, starinski trik jeste da se u testo doda mala čašica rakije. Naše bake su ga redovno koristile, jer rakija pomaže da prženo testo ostane suvo, a njen ukus se ne oseća. Ako želite i aromu uz ovaj efekat, možete koristiti rum umesto rakije.
Ovi jednostavni saveti mogu napraviti veliku razliku u pripremi domaćih prženih peciva.
Bonus video: