Ovo je recept za malo drugačije ćufte.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- dva struka praziluka ili glavica crnog luka
- šargarepa
- crvena paprika
- dva čena belog luka
- suvi začin
- prezle
- dva jajeta
- malo praška za pecivo
- biber
- bosiljak
- kašika brašna
- so
Za sos:
- aleva paprika
- brašno
- ulje
- beli luk u prahu
- biber
- so
- pardajz kuvani
Priprema: U seckalicu ubacite beli luk, praziluk, šargarepu i crvenu papriku. Sve bi trebalo dobro usitniti. Dodajte meso, jaja, kašiku bršna, prezle, začine i malo praška za pecivo. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
Oblikujte ćufte, a zatim ih ostavite 30 minuta u zamrzivaču. U međuvremenu stavite vodu da provri jer ćemo ih ovaj put kuvati, umesto da ih pržimo. Kada prođe 30 minuta uvaljajte ćuftice u brašno i ubacujte ih u ključalu vodu. Ne brinite, neće se raspasti, a dovoljno je da se kuvaju petnaest minuta.
Sos priremite tradicionalno. Zagrejte ulje, dodaje kašiku brašna, kašiku aleve paprike, a zatim 1 litar pasiranog ili kuvanog paradajza. Dodajte i čašu vode i začine.
U pleh stavite ćuftice i prelijte ih sosom. Pecite ih otprilike 45 minuta na 200 stepeni.
PRIJATNO!