Neće uhvatiti buđ i usmrdeti se: Sir će duže trajati ako ga čuvate sa ovom namirnicom

Tatjana Badarević Vesti 05.04.2025 11:28 0

Stručnjaci su objasnili na koje sve načine možete čuvati sir kako bi bio svež i bez buđi.

domaći sir

Shutterstock

Stručnjakinja za sir Patrisija Mikelson iz londonske La Fromagerie, prodavnice sira, otkrila je da postoji jedna namirnica pored koje će sir trajati i neće se ubuđaviti.

Ona je savetovala da "stavite dve kocke šećera sa sirom i vlažnim papirnim ubrusom u kutiju, zatim zatvorite i ostavite u frižideru".

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Patrisija je za Guardian svojevremeno otkrila da taj trik izvodi "čaroliju" koja pomaže u regulisanje vlage unutar kutije, te tako održava sir svežim.

Šećer će vremenom početi da se topi, a Patrisija je rekla:

"Iako se nadam da ste potrošili sir pre nego što se to dogodi. Ako ne, očistite kutiju, zamenite vlažni papirni ubrus i vratite sir unutra s dve nove kocke šećera".

šećer

Shutterstock

 

 

Pravilno čuvanje sira

Mikelson je istakla da će ljudi naići na probleme ako ne slede nekoliko osnovnih pravila.

Rekla je da biste "uvek trebali dvostruko zamotati sir u voštani papir ili papir za pečenje i staviti ga u plastičnu posudu obloženu navlaženim papirnim ubrusom".

Zatim, stavite poklopac i posudu stavite na vrh frižidera, gde je temperatura obično najstalnija i sir bi trebao trajati onoliko dugo koliko je potrebno da se ceo pojede.

sir

Shutterstock

 

 

Ali, ugostitelj Brus Pul nije tako siguran u voštani papir.

"Prokleto je beskoristan na mekim, kremastim sirevima, pa koristim prozirnu foliju. Ko uopšte ima voštani papir u kući?", istakao je.

Posebna kutija za svaku vrstu sira

Pul sir drži ohlađen u plastičnim kutijama te ima po jednu za tvrdi, meki i plavi (sir s plemenitom buđi).

"Izvadimo ga i odmotamo oko sat vremena pre nego što ga poslužimo, da diše, a zatim sečemo po narudžbini. Nakon toga, ostaci iz restorana se podrezuju, zamotaju u čistu plastičnu foliju i stave u frižider", rekao je stručnjak.

Pul je rekao da problemi mogu proizaći iz lošeg upravljanja frižiderom.

"Kućni frižideri trebali bi biti oko oznake 5 °C do 6 °C, ali mi ih toliko natrpamo da su često puno topliji", objasnio je.

Nakon što ste oslobodili prostor u frižideru, ponovo proverite njegovu temperaturu.

"Ako je još uvek viša od 7 °C do 8C °C, vreme je za novi frižider", otkrio je Pul, piše Express.

Komentari (0)