Maslačak (Taraxacum officinale) nije samo običan livadski cvet – njegova lekovita svojstva čine ga dragocenim saveznikom zdravlja. Ova biljka podstiče rad bubrega i jetre, smanjuje holesterol, jača krv i pomaže kod alergija. Svaki deo maslačka – od korena do cveta – ima svoju svrhu u očuvanju zdravlja.
Blagotvorna svojstva maslačka
Koren maslačka bogat je kalijumom pre cvetanja, dok u jesen sadrži inulin, koji podržava zdravu crevnu mikrofloru.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Listovi imaju snažno diuretičko dejstvo, poboljšavaju varenje i mogu se dodavati u salate.
Maslačak podstiče lučenje žuči, uklanja toksine, smanjuje upale i reguliše nivo šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom. Takođe, stimuliše metabolizam i pomaže u mršavljenju, jer pospešuje izbacivanje viška tečnosti iz tela.
Prirodni melemi i čajevi od maslačka
Ulje od maslačka pravi se potapanjem cvetova u biljno ulje, koje se zatim zagreva i ostavlja da odstoji. Ovaj melem se koristi za negu kože.
Čaj od maslačka pije se tri puta dnevno pre jela i može se pripremiti od cvetova ili listova. Stabljike maslačka se tradicionalno koriste za uklanjanje virusnih bradavica – dovoljno je mazati „mleko“ iz stabljike na problematično mesto dok se ne osuši.
Rani prolećni listovi maslačka odlični su za pripremu salata i variva, a preporučuju se trudnicama, dojiljama i ženama u menopauzi. Cvetovi se beru u podne, kada su najotvoreniji, i treba ih brati na mestima daleko od zagađenja.
Med od maslačka – prirodni sirup za zdravlje
Od cvetova maslačka može se napraviti domaći sirup, poznat i kao „med“, koji je odličan za jačanje imuniteta i smirivanje kašlja kod dece.
Sastojci:
100 g cvetova maslačka sa stabljikom
1 limun
750 ml vrele vode
500 g šećera
Priprema:
Usitnjene stabljike i cvetove prelijte vrelom vodom, dodajte limun isečen na kriške i kuvajte na tihoj vatri 30 minuta. Procedite, dodajte šećer i kuvajte još 15 minuta. Vreo sirup sipajte u sterilizovane tegle i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Oprez pri upotrebi maslačka
Maslačak se ne preporučuje osobama sa žučnim kamencima, upalom gušterače ili čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Takođe, osobe na terapiji litijumom treba da ga izbegavaju.
Ova moćna biljka, dostupna svuda oko nas, pravi je dar prirode koji pomaže u očuvanju zdravlja na prirodan način.

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

Kongres MIND – AI u medicini: Istražite Budućnost Medicine i Veštačke Inteligencije MIND 2025

Prolećne alergije: Tiha epidemija savremenog života – Kako olakšati neprijatne simptome?

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu
