Većina nas voli da koristi med kao zdraviju zamenu za šećer. Ali šta se dešava kada se vaš sirovi med kristališe? Može li se i dalje koristiti?
Kratak odgovor: Da, ne bacajte ga.
Saznajte od stručnjaka za med da li je bezbedan za jelo, kako ga vratiti u tečno stanje i šta možete napraviti sa kristalizovanim medom.
Da li je kristalisani med siguran za jelo?
Pre svega, kristalizovani med je potpuno siguran za jelo. Med se prirodno kristališe tokom vremena, ali to ne znači da treba da bacite teglu. Srećom, kristalizacija ne utiče na ukus ili kvalitet meda.
Zapravo, kako navodi Zik Friman, osnivač kompanije ,,Bee Raw", delimično ili potpuno kristalisani med može imati bogatiji ukus.
Kako ga vratiti u tečno stanje
Ako želite da svoj med ponovo učinite tečnim, pratite sledeće korake:
Korak 1: Istopite samo onoliko koliko vam treba
Pokušajte da istopite samo količinu meda koju planirate da koristite. Višestruko zagrevanje i hlađenje meda može umanjiti njegov jedinstveni ukus. Dakle, nemojte de-kristalisati sav med da bi se ponovo kristalizovao.
Korak 2: Stavite med u staklenu, a ne plastičnu posudu
Ako je med u plastičnoj tegli, prebacite kristalizovani med u staklenu teglicu sa poklopcem. Tako će med ostati čist i neće doći do taloženja plastike tokom ponovne kristalizacije.
Korak 3: Koristite toplu, a ne ključalu vodu
Stavite otvorenu staklenu teglu (samo količinu koju želite) u toplu, ali ne ključalu vodu 5–10 minuta kako bi se kristali otopili. Voda treba da dođe do nivoa meda, ali pazite da voda ne uđe u teglicu.
Voda ne sme biti prevruća jer to može uticati na kvalitet meda. Ako se med pregreje, sirovi med može izgubiti nutritivne vrednosti, a može i da karamelizuje (što više nije med). Nikada ne koristite mikrotalasnu pećnicu jer zagrevanje nije ravnomerno i može dovesti do pregrevanja.
Korak 4: Izbegavajte hladne temperature
Hladnije temperature povećavaju šansu za kristalizaciju, objašnjava Friman za Real Simple. Da biste je sprečili, držite teglicu meda na sobnoj temperaturi (nikada u frižideru).
Kako iskoristiti kristalizovani med
Ako se kristalizacija ipak dogodi, evo nekoliko načina da upotrebite kristalizovani med:
Zamena za šećer u pečenju
Kristalizovani med može da zameni šećer u kolačima i pecivima. Pošto ima manje vlage od običnog meda, nećete morati previše da prilagođavate tečne sastojke u receptu, a i dalje ćete zadržati klasičnu slatkoću meda.
Med je slađi od običnog šećera, pa koristite manje. Počnite sa ¾ šolje kristalisanog meda za svaku šolju šećera i probajte po ukusu.
Namaz na tost
Kristalizovani med je lak za mazanje i neće kapati svuda. Namažite ga na hleb od celog zrna sa voćnim prelivom (npr. kriške jabuke ili kruške), kozjim sirom ili svežim paradajzom za sladak i slan, ali uredan užitak.
Dodajte ga u rutinu lepote
Med je humektant, što znači da pomaže zadržavanju vlage. Kristalisani med možete koristiti kao blagi piling za telo ili kosu — lagano zrnasta struktura prirodno uklanja nečistoće sa kože ili vlasišta.
Preliv za doručak
Neće se lako slivati, ali kristalizovani med jednako dobro ide uz grčki jogurt ili ovsenu kašu. Bonus: daje prijatnu hrskavost.
U čaj umesto šećera
Umesto šećera, dodajte kristalizovani med u topao čaj. Kristali će se otopiti i nestati — kao magija.
Bonus video:
Komentari (0)