Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Kad ga nemamo dovoljno, počinju degenerativni procesi koji izazivaju mnoga oboljenja, kaže prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i autor knjige „Ono što još nismo pitali profesora“.
– Artritis, hipertenzija, oboljenja srca, nesanica, kamen u bubregu i žuči, ekcem, alergije, astma, loša probava, glavobolje, bol u leđima, osteoporoza, povlačenje desni, povećan nivo holesterola i još 130 oboljenja nastaju kao posledica nedostatka kalcijuma – ističe dr Stojiljković.
Ova supa je zdrava, niskokalorična i uvodi kalcijum u vašu ishranu
Kalcijum se može nadoknaditi ishranom, a dr Slavica Stefanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i kvantne medicine, preporučuje svima koji imaju nedostatak kalcijuma u organizmu da svakog dana pojedu tanjir supe koja se priprema na sledeći način:
Potrebno je
pola čaše sirćeta ili sok od jednog limuna, 900–1.350 g pilećih ili ćurećih leđa ili goveđe kosti, ¾ čaše sitne testenine (od prosa, heljde, ječama ili integralnog pirinča), 2 lagano umućena belanca (ako vam ne smetaju jaja), 2 kašike peršuna ili celera
Priprema
U četiri litra vode dodajte najmanje pola čaše sirćeta, ubacite kosti i kuvajte u otvorenoj posudi oko dva sata. Procedite supu i skinite svu mast. Odvojite meso od kostiju, pa u supu vratite meso i dodajte testeninu ili žitarice. Pustite neka supa provri i kuvajte još 10 minuta. Skinite je sa vatre i u nju odmah dodajte belance neprekidno mešajući. Ubacite peršun ili celer i supa