Kalcijum je jedan od najvažnijih minerala u organizmu. Kad ga nemamo dovoljno, počinju degenerativni procesi koji izazivaju mnoga oboljenja, kaže prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i autor knjige „Ono što još nismo pitali profesora“.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
– Artritis, hipertenzija, oboljenja srca, nesanica, kamen u bubregu i žuči, ekcem, alergije, astma, loša probava, glavobolje, bol u leđima, osteoporoza, povlačenje desni, povećan nivo holesterola i još 130 oboljenja nastaju kao posledica nedostatka kalcijuma – ističe dr Stojiljković.
Ova supa je zdrava, niskokalorična i uvodi kalcijum u vašu ishranu
Kalcijum se može nadoknaditi ishranom, a dr Slavica Stefanović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i kvantne medicine, preporučuje svima koji imaju nedostatak kalcijuma u organizmu da svakog dana pojedu tanjir supe koja se priprema na sledeći način:
Potrebno je
pola čaše sirćeta ili sok od jednog limuna, 900–1.350 g pilećih ili ćurećih leđa ili goveđe kosti, ¾ čaše sitne testenine (od prosa, heljde, ječama ili integralnog pirinča), 2 lagano umućena belanca (ako vam ne smetaju jaja), 2 kašike peršuna ili celera
Priprema
U četiri litra vode dodajte najmanje pola čaše sirćeta, ubacite kosti i kuvajte u otvorenoj posudi oko dva sata. Procedite supu i skinite svu mast. Odvojite meso od kostiju, pa u supu vratite meso i dodajte testeninu ili žitarice. Pustite neka supa provri i kuvajte još 10 minuta. Skinite je sa vatre i u nju odmah dodajte belance neprekidno mešajući. Ubacite peršun ili celer i supa
