Aluminijumska folija je bezbedna, ali samo ako se koristi na pravi način. Ako ste i vi od onih koji ostatke zamotavaju u foliju i pripremaju hranu u njoj, onda treba da pročitate ovaj članak.
Ovi sastojci nikako ne bi trebalo da dođe u kontakt sa folijom
Lagani aluminijum je odličan provodnik toplote, ali je takođe veoma reaktivan sa kiselom hranom kao što su paradajz, sirće i citrusi. Primera radi, ako pripremamo ribu, obično koristimo marinadu,koja uključuje limun ili sirće što dovodi do hemijske reakcije. Reakcija se dešava kada aluminijumska folija dođe u kontakt sa solju, sirćetom, visoko kiselom hranom -- kao što je paradajz -- ili veoma začinjenom hranom . Čini se da se folija rastvara ili pojede, ali ono što se dešava je da se pretvara u aluminijumsku so.
Čuvanje kisele hrane je takođe štetno, ali je priprema na visokim temperaturama štetnija. Pored navedenog, trebalo bi da zapamtite da se nivo ispiaravanja još više povećava kada se u hranu kuvanu u aluminijumskoj foliji dodaju začini
.