Ali, da li ste se ikada zapitali zašto su krastavci upakovani u plastiku, a tikvice ne, iako su vrlo slični?
Jedna žena je na forumu Mumsnet napisala:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
— Da li sam luda ako se pitam zašto pojedinačni krastavci u supermarketima dolaze umotani u plastiku, a tikvice ne?
Zatim je dodala svoje mišljenje o tome što tikvice nisu upakovane:
— Po mom mišljenju, tikvice imaju nešto nežnijuu koru od krastavca... pa zašto im onda ne pružaju istu zaštitu?
Prema rečima kuvarice i autorke Džesike Gevin, plastična ambalaža oko krastavaca ima višestruku svrhu.
Ona je u opisu videa objavljenog na društvenim mrežama napisala:
— Plastika pomaže da se nežni krastavci zaštite od modrica i oštećenja tokom transporta. Takođe pomaže u "produženju roka trajanja" održavajući optimalan nivo vlage. Osim toga, plastično pakovanje predstavlja "higijensku barijeru", štiteći krastavce od spoljašnjih zagađenja.
U komentarima na Mumsnetu, jedan korisnik je napisao:
— Mislim da je to zato što ljudi obično koriste celu tikvicu odjednom i često kupuju više komada. Dok krastavac možda žele da sačuvaju duže i jedu ga postepeno.
Drugi je dodao:
— Plastična ambalaža na krastavcu je tu da ga očuva u dobrom stanju duže vreme, jer većina ljudi ne koristi ceo krastavac odjednom. S druge strane, tikvice se obično kupuju za trenutnu upotrebu.
Jedan komentator je podelio svoje iskustvo:
— Ako imate presečen krastavac bez omota, brzo se smežura. To mi se nikada nije dogodilo sa tikvicom.
Još jedan korisnik je napisao:
— Mislim da, kada skinem plastiku s krastavca, on brže menja boju. I dalje traje neko vreme, ali ne izgleda više tako zeleno i primamljivo.
Međutim, neki su zauzeli oštar stav prema upotrebi plastike za pakovanje proizvoda, tvrdeći da bi trebalo da bude "zabranjena".
Jedan korisnik je bio posebno ljut:
— Prva stvar koju uradim kada kupim krastavac je da skinem plastiku i bacim je. Držim ga u frižideru "otvorenog", čak i nakon što ga presečem. Ako je kraj malo suv ili smežuran kada ga sledeći put koristim, jednostavno odsečem krišku i pojedem je ili bacim. Mislim da bi plastična ambalaža za voće i povrće trebalo da bude zabranjena. Ali, nažalost, neke stvari sada dolaze samo prethodno upakovane.
Jedan korisnik se zapitao:
— Da li plastika zaista čini da krastavci duže traju u frižideru? Mislio sam da je namenjena samo za produženje roka trajanja u supermarketima. Čini mi se da se u plastici brže kvare, pa sam počeo da je skidam pre nego što ih stavim u frižider. Da li grešim?
Bonus video: