Zašto su krastavci u foliji, a tikvice nisu? Povela se rasprava na internetu, ima li ovo smisla?

Nedeljko Tišanović Vesti 27.02.2025 09:46 0

Šta vi mislite?

Shutterstock

Shutterstock

Ali, da li ste se ikada zapitali zašto su krastavci upakovani u plastiku, a tikvice ne, iako su vrlo slični?

Jedna žena je na forumu Mumsnet napisala:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Da li sam luda ako se pitam zašto pojedinačni krastavci u supermarketima dolaze umotani u plastiku, a tikvice ne?

Zatim je dodala svoje mišljenje o tome što tikvice nisu upakovane:

Po mom mišljenju, tikvice imaju nešto nežnijuu koru od krastavca... pa zašto im onda ne pružaju istu zaštitu?

Prema rečima kuvarice i autorke Džesike Gevin, plastična ambalaža oko krastavaca ima višestruku svrhu.

Ona je u opisu videa objavljenog na društvenim mrežama napisala:

Plastika pomaže da se nežni krastavci zaštite od modrica i oštećenja tokom transporta. Takođe pomaže u "produženju roka trajanja" održavajući optimalan nivo vlage. Osim toga, plastično pakovanje predstavlja "higijensku barijeru", štiteći krastavce od spoljašnjih zagađenja.

U komentarima na Mumsnetu, jedan korisnik je napisao:

Mislim da je to zato što ljudi obično koriste celu tikvicu odjednom i često kupuju više komada. Dok krastavac možda žele da sačuvaju duže i jedu ga postepeno.

Drugi je dodao:

Plastična ambalaža na krastavcu je tu da ga očuva u dobrom stanju duže vreme, jer većina ljudi ne koristi ceo krastavac odjednom. S druge strane, tikvice se obično kupuju za trenutnu upotrebu.

Jedan komentator je podelio svoje iskustvo:

Ako imate presečen krastavac bez omota, brzo se smežura. To mi se nikada nije dogodilo sa tikvicom.

Još jedan korisnik je napisao:

Mislim da, kada skinem plastiku s krastavca, on brže menja boju. I dalje traje neko vreme, ali ne izgleda više tako zeleno i primamljivo.

Međutim, neki su zauzeli oštar stav prema upotrebi plastike za pakovanje proizvoda, tvrdeći da bi trebalo da bude "zabranjena".

Jedan korisnik je bio posebno ljut:

Prva stvar koju uradim kada kupim krastavac je da skinem plastiku i bacim je. Držim ga u frižideru "otvorenog", čak i nakon što ga presečem. Ako je kraj malo suv ili smežuran kada ga sledeći put koristim, jednostavno odsečem krišku i pojedem je ili bacim. Mislim da bi plastična ambalaža za voće i povrće trebalo da bude zabranjena. Ali, nažalost, neke stvari sada dolaze samo prethodno upakovane.

Jedan korisnik se zapitao:

— Da li plastika zaista čini da krastavci duže traju u frižideru? Mislio sam da je namenjena samo za produženje roka trajanja u supermarketima. Čini mi se da se u plastici brže kvare, pa sam počeo da je skidam pre nego što ih stavim u frižider. Da li grešim?



Bonus video: 

 

 

Komentari (0)