Neki već uveliko spremaju ZIMNICU: Ako planirate uskoro da počnete prvo STERILIŠITE tegle i poklopce

Naj žena Vesti 17.08.2021 20:57 0

Dok neki već beleže recepte za zimnicu i prave spisak za nabavku, većina zaboravlja na ovaj podjednako bitan deo! Kako se pravilno sterilišu tegle da bi turšija, lovačka salata, džem i ajvar dugo trajali

Neki već uveliko spremaju ZIMNICU: Ako planirate uskoro da počnete prvo STERILIŠITE tegle i poklopce

pixabay

Najbitnije je znati kako se sterilišu tegle i poklopce, pre nego što počnemo da pripremamo zimnicu. Od ovoga će zavisiti da li ćemo naići na lepu i ukusnu ili pokvarenu hranu kada otvorimo teglu!

Šta je potrebno za sterilizaciju tegli?

  • Staklene tegle bez poklopaca i prstenova
  • Posuda za ključalu vodu
  • Hvataljka
  • Papirni ubrus

Prvo dobro operite tegle čistom vodom sa deterdžentom. Potom ih stavite u lonac, sa otvorom na gore, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Zagrejte vodu do ključanja. Kada počne da ključa upalite tajmer. Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minut za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada se sterilišu, osušite ih jednu po jednu.

Šta je potrebno za sterilizaciju poklopaca?

Nije dovoljno očistiti samo tegle. Svaki deo koji dođe u kontakt sa hranom mora biti čist, a to uključuje i poklopce. Nikada ne kuvajte poklopce zajedno sa praznim teglama jer ih možete iskriviti, što će sprečiti pravilno zatvaranje i uticati kasnije na kvalitet hrane.

Možete koristiti istu toplu vodu koju ste koristili za sterilizaciju tegli kako biste očistili poklopce. Pustite da se voda ohladi, a zatim pomoću klešta stavite poklopce u vodu. Pratite iste vremenske smernice kao i kod tegli, sa potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutom za svakih dodatnih 300 metara nadmorske. Po isteku vremena, kleštima izvadite poklopce iz vode i položite na papirni ubrus. Kada se dobro ohlade prebrišite ih i slobodno koristite.

Komentari (0)
Loading