Varate se ako mislite da ćete tako smršati: Ova popularna vrsta ishrane možda nije najzdravija opcija za skidanje kila

Tatjana Badarević Vesti 22.02.2025 08:53 0

Sve više ljudi bira bezglutensku ishranu misleći da je zdravija.

dijeta

Shutterstock

Kad neko spomene ishranu bez glutena, možda pomislite na zdrav način života i vitku osobu.

No, novo istraživanje donosi iznenađujuće rezultate – mnogi bezglutenski proizvodi imaju visok udeo šećera i kalorija, a istovremeno im nedostaju važne hranjive vrednosti poput vlakana i proteina. Osim toga, često su skuplji od proizvoda koji sadrže gluten.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Naučnici su analizirali 39 bezglutenskih proizvoda i uporedili ih s njihovim verzijama koje sadrže gluten. Otkrili su da bezglutenski proizvodi u proseku imaju manje proteina, ali više šećera i kalorija od svojih alternativa, piše New York Post.

To dovodi u pitanje uvreženo mišljenje da su bezglutenski proizvodi dobri za održavanje telesne težine – zapravo, rezultati sugerišu suprotno.

gluten

Shutterstock

 

 

Bezglutenski proizvodi nemaju dovoljno vlakana

Ovo istraživanje samo je jedno u nizu koja pokazuju da, osim ako nemate stvarnu alergiju ili osetljivost na gluten, izbegavanje glutena možda nije najzdraviji izbor.

Studija iz 2021. godine pokazala je da je 81 odsto ispitanika na bezglutenskoj ishrani nakon dvie godine dobilo na težini. Još jedno istraživanje iz 2012. otkrilo je da se prosečni indeks telesne mase (BMI) kod osoba s celijakijom povećao s 24 na 24,6 nakon prelaska na bezglutensku ishranu, pri čemu su najveće promene zabležene kod onih koji su se strogo pridržavali dijete.

Namirnice sa glutenom

Shutterstock

 

 

Osim visokog kalorijskog sadržaja, problem može biti i način na koji se bezglutenska hrana proizvodi.

"Trenutno mnogi bezglutenski proizvodi nemaju dovoljno prehrambenih vlakana, proteina i esencijalnih hranjivih vrednosti. Proizvođači često dodaju dodatke kako bi nadoknadili nedostatke, no istovremeno prerada vlakana može otežati probavu proteina", rekao je Sačin Rustgi, profesor molekularne biologije na Univerzitetu Klemson.

Rustgi, koji je bio koautor studije, takođe je naglasio da većina bezglutenskih proizvoda ne sadrži pšenicu, raž, ječam i zob – namirnice bogate arabinoksilanom, netopivim vlaknom koje poboljšava probavu i sprečava zatvor.

Sve ovo upućuje na zaključak, koji podržavaju i brojni medicinski stručnjaci, da bi bezglutensku ishranu trebali slediti samo oni koji boluju od celijakije ili su osetljivi na gluten.

Video:

 

Ovaj proizvod košta samo 300 dinara, a zateže kožu kao najskuplji tretmani #najzena #zena #najžena #viral #viralvideo #viralvideos #fyp #foryou #fypシ゚ ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)