Ovo ulje nikako ne sme da se koristi za prženje: Kada vidite zašto, neće vam biti svejedno

Tatjana Badarević Vesti 14.02.2025 21:26 0

Ulja sa nižim tačkama dimljenja se više koriste samo kao prelivi.

ulje

Shutterstock

Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu se koristiti za prženje i pečenje, dok se ona s nižim tačkama dimljenja više koriste samo kao prelivi.

Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se drobljenjem maslina u smesu iz koje se izdvaja višak vode. To se još naziva hladno ceđenje.

Ovo ulje ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, zavisno od vrste maslina.

Tačka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 Celzijusovih stepena, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate.

ulje

Shutterstock

 

 

Može se dodati u jogurt, a neki čak prave i sladoled s ovim uljem. U sladoled od vanilije dodaje se malo maslinovog ulja i trunčica morske soli.

Bonus video:

 

@najzena.rs Prirodni omekšivač za veš - Napravite ga od 3 sastojka koja imate u kući #najzena #zena #najžena #viral #viralvideo #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading