Po receptu monaha sa Hilandara: Ukusna čorba puna vitamina koja diže imunitet do plafona

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 05.02.2025 13:02 0

spirisani ovim tradicionalnim receptima, pripremili smo za vas čorbu koja ne samo da ima bogat ukus, već je i prava vitaminska bomba

čorba

Shutterstock

U manastiru Hilandar, na Svetoj Gori, monasi su poznati po tome što koriste jednostavne, ali izuzetno zdrave sastojke iz prirode kako bi sačuvali snagu i zdravlje. Inspirisani ovim tradicionalnim receptima, pripremili smo za vas čorbu koja ne samo da ima bogat ukus, već je i prava vitaminska bomba koja pomaže u jačanju imuniteta, što je naročito korisno u hladnijim mesecima godine.

Sastojci:

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

  • 2 kašike maslinovog ulja (po mogućstvu hladno ceđeno)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 šolja graška (može biti zamrznut)
  • 1 manja tikvica
  • 1 litar povrtnog bujona ili vode
  • So i biber po ukusu

Priprema:

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje, a zatim dodajte sitno iseckani crni luk. Pržite ga na umerenoj vatri dok ne postane staklast.

U međuvremenu, oljuštite šargarepu, krompir i tikvicu, i iseckajte ih na male kockice. Dodajte povrće u šerpu sa lukom i kratko propržite, oko 5 minuta, da se svi ukusi povežu.

Dodajte grašak, majčinu dušicu i origano, pa sve dobro promešajte. Nakon toga, nalijte povrtni bujon ili vodu i kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša, oko 25-30 minuta.

Kada je povrće kuvano, dodajte sitno iseckan peršun, so i biber po ukusu, i dobro promešajte. Ova čorba može biti gusta ili se može dodatno razrediti sa malo vode, u zavisnosti od vaših preferencija.

Zašto je ova čorba korisna?

Sastojci koje koriste monasi u ovom receptu su prirodni, jednostavni i puni nutritivnih vrednosti.

Povrće poput šargarepe, krompira i tikvica bogato je vitaminima A i C, koji su ključni za zdravlje kože i očiju, kao i za jačanje imuniteta.
Maslinovo ulje sadrži zdrave masti koje pomažu u apsorpciji vitamina i imaju antiinflamatorna svojstva.
Peršun je izvor vitamina C, a majčina dušica i origano sadrže antioksidanse koji štite organizam od slobodnih radikala.

Ova čorba je jednostavna za pripremu, ali izuzetno hranljiva, te predstavlja savršen obrok koji podržava zdravlje tokom zime. Ako je jedete redovno, pomoći ćete svom imunitetu da ostane jak i spreman da se bori protiv svih prehlada i virusa koji često haraju tokom hladnih meseci.

Pripremite ovu ukusnu čorbu po receptu monaha sa Hilandara i uživajte u njenoj bogatoj i hranljivoj snazi koja vas štiti i puni energijom!

Komentari (0)