Treba biti oprezan, jer neke namirnice ne bi trebalo podgrejavati, a s nekima treba znati kako to ispravno uraditi. Evo koje namirnice su najrizičnije za podgrejavanje:
Piletina i druge vrste živine
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Podgrejavanje piletine može uzrokovati promenu strukture proteina, što može otežati varenje. Takođe, ako nije dobro zagrejana, može doći do razvoja bakterija poput salmonele. Ako morate da je podgrejeti, zagrevajte je polako na niskoj temperaturi, a važno je da postigne najmanje 75 stepeni u unutrašnjosti.
Pirinač
Ako skuvan pirinač ostane na sobnoj temperaturi duže od sat-dva, može razviti bakteriju koja proizvodi toksine otporne na toplotu. Zbog toga pirinač odmah nakon kuvanja stavite u frižider (u roku od jednog sata) i podgrejavajte samo jednom, dok ne bude potpuno vruć (iznad 75 stepeni).
Pečurke
Pečurke sadrže specifične proteine koji se brzo kvare. Podgrejavanjem mogu promeniti strukturu i izazvati smetnje u varenju. Ako ih morate podgrejavati, zagrevajte ih na niskoj temperaturi, ali najbolje je pojesti ih sveže pripremljene.

Shutterstock
Jaja
Podgrejavanje kuvanih ili prženih jaja može dovesti do promene teksture i neprijatnog mirisa zbog sumpornih spojeva. Bolje ih je jesti hladna ili ih koristiti u novim jelima – poput salata ili sendviča.
Krompir
Ako se kuvan ili pečen krompir ostavi na sobnoj temperaturi, može razviti bakteriju koja može izazvati trovanje hranom. Odmah ga stavite u frižider i podgrejavajte do visokih temperatura.
Spanać i drugo lisnato povrće
Ovo povrće sadrži nitrate koji se kod ponovnog zagrevanja mogu pretvoriti u nitrite, koji su potencijalno štetni i povezani sa određenim rizikom od određenih bolesti. Najbolje je jesti ih odmah nakon kuvanja ili hladne u salatama.
Riba i morski plodovi
Podgrejavanjem ribe može se promeniti ukus i tekstura, a može doći i do razvoja bakterija ako nije pravilno čuvana. Ako morate, najbolje je to uraditi u rerni na niskoj temperaturi ili u tiganju sa malo ulja.
Video: