Ulje u spreju postalo je popularno među kuvarima koji žele zdraviju alternativu tradicionalnim uljima, no najnovija saznanja pokazuju da bi njihova upotreba ponekad mogla da napravi više štete nego koristi, posebno kada je reč o upotrebi u fritezama na vruć vazduh.
Iako ste možda uvereni kako kod pripreme hrane korišćenjem ulja u spreju izbegavate višak masnoće, istraživanja su otkrila da komercijalni sprejevi za kuvanje sadrže sastojke koji mogu oštetiti ovaj sve popularniji kuhinjski aparat. Konkretno, većina tih proizvoda sadrži emulgator lecitin, koji može s vremenom nagristi zaštitni premaz u unutrašnjosti friteze, piše Express.
Prema rečima stručnjaka za friteze na vruć vazduh, Sema Milnera, dodaci poput lecitina, koji se koriste za poboljšanje teksture hrane, mogu negativno uticati na osetljive površine friteze.

Shutterstock
"Hemikalije dodate u komercijalne sprejeve za kuvanje uzrokuju oštećenja friteze na vruć vazduh jer lecitin postupno razgrađuje njen premaz", izjavio je Milner za Homes & Gardens.
Osim što mogu oštetiti uređaj, sprejevi za kuvanje s niskom tačkom dimljenja mogu dovesti do nakupljanja lepljivih ostataka na površini friteze, što ne samo da otežava čišćenje, već može uticati i na ukus hrane.
Stručnjak za bezbednost hrane Martin Baknavejdž iz "Penn State Department of Food Science" objašnjava da ulja s niskom tačkom dimljenja mogu uzrokovati diskoloraciju i dati hrani nepoželjan ukus.
S obzirom na ove potencijalne probleme, preporučuje se korišćenje alternativa poput avokadovog, kikirikijevog, susamovog ili suncokretovog ulja. Umesto sprejeva, najbolje je lagano premazati otvor friteze pomoću silikonskog kista, papirnatog kuhinjskog ubrusa ili bočice s raspršivačem bez aerosola. Ovim jednostavnim prilagođavanjima možete očuvati dugovečnost vaše friteze i obezbediti zdraviji način pripreme hrane.
Bonus video:
Možda vas zanima…
