Svi smo se susreli sa onim tvrdoglavim tragovima prljavštine koji se lepe za vaš tiganj i teške su za uklanjanje.
Bilo da se pribegava metalnom čistaču ili koristi hemikalije za teške uslove rada, obe uobičajene metode su daleko od prijatnih, ali jedna tehnika može da ih spasi.
Praktičan savet koristi dve uobičajene stvari koje će većina ljudi imati sakrivene u zadnjem delu svog ormarića i zahteva malo truda.

Shutterstock
Nećete morati da prskate skupe proizvode za čišćenje da biste konačno uklonili te zagorele mrlje od hrane.
Mnogi od nas će se setiti pravljenja domaćeg vulkana kombinovanjem sode bikarbone i sirćeta, ali nismo znali da reakcija proizvodi odličan proizvod za čišćenje.
Kada dve uobičajene stvari reaguju, one bubre i pene se, proizvodeći gas ugljen-dioksida, vodu, ali najvažnije acetat jona i natrijumove jone.

Shutterstock
Kada se reakcija smiri, ostavlja natrijum acetat, uobičajeni aditiv za čišćenje koji se pojavljuje u najskupljim predmetima za čišćenje u domaćinstvu. Blaga abrazivna priroda bikarba takođe može pomoći u uklanjanju poslednjih ostataka zaglavljene hrane.
Za razliku od jakih hemikalija, ova metoda je mnogo bolja za vas, životnu sredinu i vaš bankovni račun.
Stručnjaci za čišćenje iz kompanije ,,Arm and Hammer" predlažu nekoliko jednostavnih uputstava pomoću kojih svaka tava ponovo izgleda sjajno.
Oni savetuju: „Za teže čišćenje, dodajte belo sirće u sodu bikarbonu i pustite da kuhinjska hemija pomogne u razbijanju zagorele hrane na vašem zagorelom tiganju.
Prvo, uklonite što je moguće više hrane i ostataka iz posude, tako da se hemikalije lakše pričvrste za zaglavljene mrlje. Zatim dodajte toliko belog sirćeta da prekrije dno posude sa najmanje 1 cm tečnosti. Zatim prokuvajte sirće u tiganju i ostavite da se krčka nekoliko minuta.
Shutterstock
Sada za nauku, sklonite sirće sa vatre i dodajte jednu šolju bikarbona. Dobićete žestoku reakciju sličnu onoj na vulkanu iz vašeg detinjstva, tako da je najbolje da uradite ovaj korak u lavabou.
Zatim stavite lonac ili tiganj na jednu stranu dok se penušanje i mehurići stišaju, što može potrajati i do pet minuta. Kada reakcija prestane, izlijte tečnost i obrišite prljavštinu - ne bi trebalo previše ribati, ali po potrebi dodajte još sode bikarbone.
Na kraju, dobro ga isperite da biste uklonili bilo koju od hemikalija, i trebalo bi da vidite blistav tiganj koji izgleda kao da ste ga tek kupili, navodi Express.
Bonus video:
Možda vas zanima…
