Krompiri ovako neće proklijati: Pomoću ovog trika, trajaće i do četiri meseca

Tatjana Badarević Vesti 08.01.2025 11:38 0

Krompiri se brzo pokvare, ali postoji jedan trik koji može značajno produžiti njihov rok trajanja.

krompir

Shutterstock

Krompiri su popularno povrće koje se može koristiti u raznim jelima, no mnogi ljudi ih pothranjuju na pogrešnom mestu nakon što ih izvade iz vreće, što uzrokuje klijanje i omekšavanje.

Većina misli da je najbolja lokacija za pothranu krompira u kuhinjskom ormaru ili kutiji, ali stručnjak za sezonske krompire, Luk Vilkoks, podelio je drugačiji savet, piše Express.

Luk je objasnio: "Zvanični saveti od strane WRAP-a (Waste and Resources Action Programme) savetuju da je najbolji način pothrane krompira upravo u frižideru."

Otkrio je da pothranjivanje krompira u frižideru može pomoći da ostanu sveži tri puta duže te da ne dođe do klijanja, što značajno smanjuje otpad hrane.

krompiri

Shutterstock

 

 

Prema stručnjacima za hranu iz Glada, krompiri traju od tri do pet nedelja u špajzu, a u frižideru oko tri do četiri meseca.

"Pre nekoliko godina, Agencija za standarde hrane (FSA) savetovala je da se krompiri ne pohranjuju u frižideru zbog mogućnosti da hladnoća tokom vremena utječe na prirodne šećere, što može dovesti do stvaranja akrilamida prilikom pečenja ili prženja na visokim temperaturama", napomenuo je Luk.

Akrilamid, hemikalija koja se povezuje s rizikom od raka, razlog je da se krompiri ne pothranjuju u frižideru. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da pothranjivanje krompira u frižideru ne povećava šanse za stvaranje akrilamida, što ovaj način skladištenja čini sigurnim.

Kako biste smanjili rizik od akrilamida, FSA preporučuje pridržavanje uputstva za kuvanje na pakovanju za skrobnu hranu poput pečenih krompira.

Tajna dugovečnosti krompira je izbegavanje vlage i izlaganja sunčevoj svetlosti, uz osiguranje dobre cirkulacije vazduha. Možete ih pothraniti u ormaru ili kutiji, ali za svežinu je frižider najbolji izbor.

čišćenje frižidera

Shutterstock

 

 

"Krompire treba pothranjivati na tamnom, hladnom i suvom mestu jer izlaganje svetlu može uzrokovati zelenilo, a vlaga može dovesti do truljenja. Držite ih u mrežastoj, papirnatoj ili platnenoj vrećici s dobrom cirkulacijom vazduha kako biste ih održali svežima duže", savetovao je Luk.

Pothranjivanje krompira u frižideru nije samo način da ih održite svežima, već je i pametan potez koji vam može pomoći da smanjite troškove za namirnice.

"Svi tražimo načine kako smanjiti otpad hrane, iskoristiti sve namirnice i učiniti obroke dugotrajnijima kako bismo uštedeli novac. Ispravno pothranjivanje namirnica kako bi ostale u dobrom stanju znači da ćete potencijalno trošiti manje svog teško zarađenog novca", dodao je stručnjak za sezonske krompire.

Bonus video:

 

@najzena.rs Zbog čega ste u 2024. bili najponosniji na sebe, a zbog čega najviše žalite? #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading