Turska kafa priprema se u gotovo svakom domaćinstvu na Balkanu i mnogima je omiljena od svih vrsta kafa. Iako je njena priprema na prvi pogled jednostavna, mnogi je pripremaju na različite načine, zbog čega turska kafa često postane tema rasprava.
Kako kuvate tursku kafu?
Na jednoj društvenoj mreži je jedna žena postavila pitanje: "Kako pravite tursku kafu? Već rano ujutro smo upali u raspravu kako treba da se skuva jer svako tvrdi da je njegov način ispravan, pa me zanima kako je vi kuvate." Ostali korisnici su podelili svoje metode pripreme:
Kafa ide u hladnu vodu
"Hladna voda u džezvu. Dve kašičice kafe u vodu, promešati. Zakuvati da kafa počne da se podiže pa maknuti s vatre (ponoviti tri puta). Ostaviti dva minuta da se talog slegne i preliti u šolju. Dodati šećer i mleko po želji," napisala je jedna žena.
Kafa u pola vruće vode
Drugi čovek je naveo drugi način kuvanja turske kafe: "Izmerim vodu (šoljica i po) i stavim u džezvu da zakipi, kada zakipi, pola vruće vode stavim u šolju, dodam kašičicu kafe i vratim je na plin dok ne krene da raste. Gasim plin, vraćam vodu iz šolje u džezvu i stavljam šećer."
Postoji i treća verzija
"Napunim malu džezvicu skoro do vrha, dodam dve kašičice šećera, zakuvam vodu, kada zavri, dodam tri kašičice kafe. Nakon toga smanjim vatru i na laganoj vatri kuvam dok kafa ne počne da sde diže. Kada se podigne do maksimuma, sklonim s vatre i promešam kašičicom. Postupak zakuvavanja i dizanja ponavljam tri puta, nakon toga je kafa gotova."
Turčin je sve objasnio
Posle svih ovih načina, javio se i muškarac iz Turske koji je pojasnio kako oni to rade u svojoj zemlji: "Turčin ovde, opšta praksa kuvanja kafe u Turskoj je ovakva: stavite dve kašičice kafe u džezvu (ili aparat za tursku kafu) za svaku šolju kafe, promešate i uključite vatru na lagano, pričekate da se podigne i gotovo je. Smatra se da je kafa bolja ako se na površini kafe stvore mehurići."
Video: