Vratite ravnotežu u želucu posle prazničnog prejedanja: Evo kako se rešiti viška kiseline i olakšati varenje (RECEPT)

Slobodanka Ćorić Vesti 03.01.2025 16:20 0

Pijte ovu vodu ujutro, pre obroka, kako biste poboljšali varenje i sprečili nastanak gorušice

čaj

Shutterstock

Praznični dani donose mnogo uživanja u hrani, slasticama i obiteljskim okupljanjima, ali često se događa da tokom tih dana preteramo s jelima i pićima. To može dovesti do nelagodnosti poput nadutosti, gorušice i teškog varenja. Ako ste se tokom praznika malo „opustili” sa jelom i sada osećate posledice, ne brinite – postoji nekoliko jednostavnih saveta koji vam mogu pomoći da smanjite želudačnu kiselinu i olakšate varenje.

Evo recepta za čaj za smanjenje želudačne kiseline.

Potrebno je:

20 g komorača (plod)
10 g iđirota (koren)
10 g anisa (plod)

Uz čaj je preporučljivo konzumirati i mleveni iđirot dva puta po kašičicu dnevno. Korisno je i da jedete dvopek uz čaj i slatki mleveni badem. Izbegavajte kiselo, slatko, ljuto i masno.

Čaj od anisa sadrži mnoge nutrijente, a koristi se za bolju probavu, ublažava menstrualne bolove, simptome menopauze i smanjuje upale.

Po čemu se GERB razlikuje od uobičajene pojačane kiseline?

GERB tj. gastroezofagealna refluksna bolest je drugi naziv za refluks tj. vraćanje kiseline. Kiselina u želucu je normalna stvar, ali je problem kada počne da se vraća.

Razlozi za to su brojni. Problem refluksa nije samo kiselina već bilo kakav sadržaj u želucu koji počne da se vraća u jednjak i dovodi do pojave simptoma odnosno do oštećenja jednjaka. U tom slučaju možemo je smatrati refluksnom bolešću.

Pijte vodu sa limunom

Jedan od najlakših načina da pomognete svom želucu je da popijete čašu mlake vode sa nekoliko kapi limunovog soka. Iako limun može izgledati kiselo, zapravo pomaže da se alkalizuje vaša želudačna kiselina i smanji nadutost. Pijte ovu vodu ujutro, pre obroka, kako biste poboljšali varenje i sprečili nastanak gorušice.

Smanjite unos masne hrane

Praznična jela često sadrže visok udeo masnoća, što može usporiti varenje i izazvati stvaranje viška kiseline u želucu. Pokušajte da smanjite unos teške i masne hrane, poput prženih jela, i zamenite ih sa lakšim obrocima kao što su povrće na pari, pečena riba ili grilovano meso. Ovi obroci brže se vare i neće opteretiti vaš probavni sistem.

Jedite manji broj obroka tokom dana

Nakon velikih prazničnih obroka, najbolje je da pređete na manju količinu hrane, ali češće obroke. Umesto tri velika obroka, pokušajte sa pet manjih, ravnomerno raspoređenih tokom dana. Ova praksa pomaže u boljoj apsorpciji hranjivih materija i smanjuje opterećenje želuca.

Izbegavajte gazirane napitke i alkohol

Gazirani napici i alkohol mogu povećati količinu kiseline u želucu, što može izazvati nelagodnosti poput gorušice i nadutosti. Ako ste uživali u alkoholnim pićima za vreme praznika, pokušajte ih smanjiti, a gazirane napitke zameniti vodom ili biljnim čajem. Čajevi od nane, kamilice ili đumbira posebno su korisni jer umiruju probavni sistem.

Koristite probiotike

Probiotici su "dobre bakterije" koje mogu poboljšati ravnotežu mikroflore u vašem želucu i crevima, olakšavajući varenje. Možete ih uneti kroz fermentisanu hranu poput jogurta, kefira ili kisele pavlake, ili koristiti suplemente ako je to potrebno. Probiotici mogu smanjiti simptome nadutosti i pomoći u ravnoteži želudačne kiseline.

Lagana šetnja posle obroka

Jednostavna šetnja od 10-15 minuta nakon obroka može značajno poboljšati varenje i ubrzati proces probave. Ne morate preterivati – samo lagana šetnja može da pomogne u smanjenju nelagodnosti, spreči prekomerno naduvavanje i stimulira cirkulaciju, što je od pomoći za probavni sistem.

Pijte zeleni čaj ili čaj od đumbira

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala u organizmu i poboljšavaju varenje. Čaj od đumbira takođe može pomoći u smanjenju želudačne kiseline i smanjenju nadutosti. Ovi čajevi nisu samo osvežavajući, već i blagi za želudac, pa su savršen način da se opustite nakon obroka.

Smanjite stres

Praznici mogu biti stresni, a stres može negativno uticati na varenje. Zbog toga je važno da pronađete trenutke opuštanja i smanjenja stresa. Duboko disanje, meditacija, joga ili čak samo nekoliko minuta tišine mogu značajno poboljšati vašu probavu i smanjiti simptome želudačne kiseline.

Spavajte podignute glave

Ako se borite sa gorušicom ili refluksom želudačne kiseline, pokušajte da spavate podignute glave. Korišćenje dodatnog jastuka ili podizanje uzglavlja kreveta može sprečiti vraćanje kiseline iz želuca u jednjak, čime ćete smanjiti nelagodnosti i poboljšati kvalitet sna.

Slušajte svoje telo

Na kraju, najvažniji savet je da slušate svoje telo. Ako osećate da ste pojeli previše i da vam je teško, nemojte forsirati još obroka ili pića. Dajte svom organizmu vremena da procesuira ono što je već uneseno i posvetite pažnju tome kako se osećate.

Praznična prejedanja su normalna, ali važno je da se oporavite i vratite u rutinu sa zdravim izborima. Korišćenjem ovih jednostavnih saveta, moći ćete da smanjite želudačnu kiselinu, ubrzate varenje i ponovo se osećate dobro u svom telu.

Komentari (0)
Loading