Čorbasta jela će biti 100 puta ukusnija: Ovako se pravi najbolja zaprška, jedan trik daje poseban šmek svakom specijalitetu

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 30.12.2024 20:02 0

Nećete se pokajati kada je dodate i jelo...

zaprška

Printscreen/Youtube

Za pripremu najbolje zaprške, koja će obogatiti jela na kašiku, važno je znati pravu razmeru brašna i masnoće i vreme kuvanja.

Zaprška se pravi od iste količine brašna i masnoće, a trebalo bi da se kuva najmanje 20 minuta, kako bi se dobio dobar ukus i sprečio miris sirovog brašna.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Za bele čorbe i umake koristi se puter, margarin ili biljna mast, dok za jela sa rumenom zaprškom ide ulje ili svinjska mast.

Prvo se zagreje masnoća u šerpi, zatim se dodaje brašno. Za belu zapršku brašno se ne prži dugo, dok se za rumenu zapršku prži dok ne porumeni. U zapršku se dodaje tečnost, koja se mora dodavati polako, uz neprestano mešanje da bi se dobila glatka kaša. Ako je tečnost vrela, treba brže mešati.

Zaprška se obično koristi u količini:

  • 1-2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice paprike.

Količina zaprške zavisi od vrste jela; za čorbe je potrebna zaprška sa 40 grama masnoće i 40 grama brašna, dok za retke čorbe treba malo manje, a za sosove 30 grama masnoće i 30 grama brašna.



Bonus video:

 

Komentari (0)