Za pripremu najbolje zaprške, koja će obogatiti jela na kašiku, važno je znati pravu razmeru brašna i masnoće i vreme kuvanja.
Zaprška se pravi od iste količine brašna i masnoće, a trebalo bi da se kuva najmanje 20 minuta, kako bi se dobio dobar ukus i sprečio miris sirovog brašna.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Za bele čorbe i umake koristi se puter, margarin ili biljna mast, dok za jela sa rumenom zaprškom ide ulje ili svinjska mast.
Prvo se zagreje masnoća u šerpi, zatim se dodaje brašno. Za belu zapršku brašno se ne prži dugo, dok se za rumenu zapršku prži dok ne porumeni. U zapršku se dodaje tečnost, koja se mora dodavati polako, uz neprestano mešanje da bi se dobila glatka kaša. Ako je tečnost vrela, treba brže mešati.
Zaprška se obično koristi u količini:
- 1-2 kašike ulja
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice paprike.
Količina zaprške zavisi od vrste jela; za čorbe je potrebna zaprška sa 40 grama masnoće i 40 grama brašna, dok za retke čorbe treba malo manje, a za sosove 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
Bonus video:

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

"NE ZASLUŽUJE DA GA MRZE": Britanac otkrio detalje povratka najboljeg na svetu (FOTO)

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVOREN EKSPO 2025 ,,Svetska izložba je mesto susreta, napretka i inovacije“
Otvorila dušu nakon Sašine smrti! Popovićeva ćerka prvi put o svom dečku

SRPSKI PAVILJON ZABLISTAO U OSAKI! Maskote Ekspa 2027. predstavljene u Japanu, imena biraju naši građani (FOTO)
Svi muškarci u kući bili bi nebitni pored Janjuša: Aneli Ahmić žestoko ponizila Luku, bivšeg digla u nebesa!

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu! Uz uskršnju akciju -10% popusta!

TENZIJE NA RELACIJI BRISEL-BUDIPMEŠTA: EU oduzima pravo glasa Mađarskoj zbog Ukrajine?

"NjIMA SE ODJEDNOM OTVORILO MNOGO TOGA... " Miroslav Tanjga pred Novi Pazar - Vojvodina

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju

PESKOV UPOZORAVA PRED NOVU POSETU VITKOFA MOSKVI: Mnogo lažnih vesti se objavljuje - ne verujte

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!
