Kada pomislite na cimet, verovatno pomislite na deserte i hranu - uostalom, to je uobičajen sastojak u domaćinstvima. Međutim, ovaj začin ima i druge primene.
Da li ste znali da zapravo možete koristiti cimet u svojoj bašti? On je zapravo odličan za uništavanje problema sa gljivicama i odbijanje štetočina.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Shutterstock
Bela buđ je gljivična bolest koja pogađa više od 360 biljnih vrsta, uključujući pasulj, grašak, salatu i razne biljke iz porodice kupusnjača.
Bela buđ
Simptomi bele buđi pojavljuju se kao vlažni tragovi na cvetovima, stabljikama, listovima i mahunama, zbog čega listovi venu, požute i na kraju uvenu, navodi Express.
Za lečenje biljaka pogođenih ovom bolešću, stručnjaci iz kompanije ,,GardeningknowHow" preporučuju korišćenje cimeta, koji takođe može pomoći u rešavanju drugih uobičajenih problema u bašti.

Shutterstock
Još jedan problem sa kojim cimet može pomoći je kontrola štetočina.
Stručnjaci navode: ,,Ako imate problem sa mravima u vašem domu ili stakleniku, cimet je dobar odvratni materijal. Mravi ne vole da hodaju po mestu gde je posut cimet u prahu, pa će se problemi sa mravima smanjiti."
Stručnjaci preporučuju korišćenje ovog začina za štetočine i unutar i izvan kuće. Možete posuti prah po mestima gde primetite da ulaze.
Talog od kafe
Još jedan osnovni sastojak iz kuhinje koji vrtlari mogu koristiti u vrtu je talog od kafe - on je ,,neophodan" prema mišljenju stručnjaka.
Talog od kafe može napraviti čuda u bašti na različite načine. Dakle, umesto da ih bacate, počnite da ih čuvate kako biste ih iskoristili ovog zimskog perioda.
Talog od kafe je odličan sastojak za đubrivo i može se staviti direktno na zemlju oko većine biljaka u vrtu, ako se koristi pažljivo i umereno.
On takođe sadrži hranljive materije koje biljke koriste za rast. Talog od kafe je relativno bogat azotom, a sadrži i kalijum i fosfor, kao i izvor organskih materija.

Shutterstock
Prema sajtu Gardenersworld.com: ,,Najsigurniji način korišćenja taloga od kafe u bašti je da ih dodate u kontejnere za kompost ili u kante za crve. Iskorišćeni talog se dobro raspada, a domaći kompost je izvrstan za poboljšanje zemljišta i uzgoj zdravih biljaka.
,,Dok se primena taloga od kafe direktno na tlo oko većine biljaka obično preporučuje, to treba raditi pažljivo i umereno, jer korišćenje taloga na ovaj način nikada nije univerzalno rešenje.
,,Glavni potencijalni problem je to što, ako se primeni u većim količinama na površinu tla, sitni delovi taloga se spajaju i stvaraju barijeru koja sprečava da voda i vazduh dođu do korena biljaka."
Bonus video: