Nemojte bacati talog od kafe: Niste ni svesni za šta se može iskoristiti i to vrlo unosno

Tatjana Badarević Vesti 20.11.2024 12:34 0

Danci drže do održivog razvoja i zaštite okoline pa tako ne bacaju talog kafe nego ga koriste za uzgoj nekima najdraže namirnice

kafa

Shutterstock

Jedna danska firma razvila je inovativni način pretvaranja taloga kafe u vredan resurs kroz uzgoj ukusnih gljiva bukovača.

Ovaj jedinstveni pristup ne samo da rešava problem otpada, već stvara i održivi prehrambeni proizvod koji osvaja dansko tržište.

Od otpada kafe do uzgoja bukovače

Proces počinje prikupljanjem svežeg taloga kafe iz lokalnih kafića Kopenhagena, koji bi inače završio na deponiji. Beyond Coffee je razvio posebnu metodu gde se ohlađeni talog meša s micelijem - vegetativnim delom gljive koji izgleda poput belih niti. Ova mešavina se zatim stavlja u posebno dizajnirane kontejnere gde počinje fascinantan proces uzgoja, piše Mushroology.

gljive

Rina

 

 

Tokom prva tri nedelje, kontejneri se drže u kontrolisanim uslovima - u toplom i mračnom prostoru koji simuliše prirodno okruženje potrebno za rast gljiva. Nakon ovog početnog perioda, kontejneri se premeštaju u hladnije prostorije sa povećanom vlagom i više svetla, što podstiče razvoj plodnih tela bukovača.

Ceo proces uzgoja traje približno četiri nedelje, nakon čega sledi berba svežih bukovača. Ono što čini ovaj sistem posebno održivim jeste činjenica da se isti talog može ponovo koristiti za nekoliko ciklusa uzgoja. Nakon što se iscrpi njegov potencijal za uzgoj gljiva, ne baca se - prosleđuje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga koriste kao visokokvalitetni kompost.

Beyond Coffee je strateški smestio svoju urbanu farmu u Kopenhagenu, u neposrednoj blizini mesta gde se prodaje bukovača. Ovakav pametan odabir lokacije značajno smanjuje troškove transporta i emisiju stakleničkih gasova, dodatno naglašavajući ekološku komponentu projekta.

Skandinavski pristup održivosti

Ovaj inovativni projekat savršeno se uklapa u širu sliku skandinavske predanosti očuvanju okoline. Danske firme poznate su po svojim kreativnim rešenjima koja kombinuju poslovnu uspešnost s ekološkom održivošću. Beyond Coffee je izvrstan primer kako se može spojiti skandinavska ljubav prema kafi s principima kružne ekonomije.

Projekat nije samo primer uspešnog preduzetništva - on predstavlja model kako moderne urbane zajednice mogu pristupiti problemu otpada na kreativan i profitabilan način. Pretvaranjem "otpada" u vredan resurs, Beyond Coffee pokazuje put prema održivijoj budućnosti gradskog života.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading