Tiganji od nerđajućeg čelika su popularni zbog svoje izdržljivosti, ali mogu biti prava noćna mora za čišćenje.
Tiganji od čelika se zagore kada se hrana, posebno hrana sa šećerima, uljima ili proteinima, zalepi za površinu i potom se pregreje.
Međutim, jedan jednostavan korak može pomoći da vaši tiganji od nerđajućeg čelika ostanu u odličnom stanju i funkcionišu dobro godinama, bez da budu prekrivene crnima i zagorelim ostacima hrane.
KitchenAid preporučuje da deglazrate tiganj vodom i sodom bikarbonom kako biste uklonili ove tragove.
Ako to ne uradite ostaci od pečenja ili prženja mogu zagoreti. To se posebno dešava kada kuvate meso ili povrće na visokoj temperaturi, a zatim ostavite smeđene delove u tiganju bez dodavanja tečnosti koja bi ih olabavila.
Dodajte jednu šolju vode u tiganj i stavite da proključa. Dok se voda zagreva, koristite drvenu spatulu da zagrebete ili „deglazirate“ dno i ivice tiganja.
Sipajte prokuvanu vodu u sudoperu. Bez brisanja tiganja, pospite veliku količinu sode bikarbone u tiganj i ostavite da se ohladi.
Kada se ohladi, temeljno istrljajte tiganj vlačnom četkom ili sunđerom za ribanje. Operite i osušite tiganj kao i obično.
Stručnjaci su dodali da čišćenja nerđajućeg čelika treba biti jednostavno.
„Čistači na bazi citrusa i proizvodi na bazi sirćeta mogu izazvati oštećenja, pa deglaziranje može pomoći da iskoristite toplotu u svoju korist. Ne zaboravite da proverite vodič proizvođača za najtačnije savete o čišćenju i kako biste se uverili da sredstvo za čišćenje koje odaberete neće oštetiti vaš pribor za kuvanje.“
Kako sprečiti da tiganji od nerđajućeg čelika zagore
Da biste sprečili da vaši tiganji od nerđajućeg čelika zagore, evo nekoliko saveta:
Kontrolišite temperaturu
Koristite srednje do srednje-visoke temperature za većinu kuvarskih radnji i izbegavajte korišćenje ekstremno visokih temperatura, posebno prilikom predgrevanja praznog tiganja.
Koristite dovoljno masti
Pobrinite se da koristite odgovarajuću količinu ulja, putera ili druge masti prilikom kuvanja kako biste stvorili barijeru između hrane i tiganja, sprečavajući da se hrana zalepi i zagori tokom vremena.
Izbegavajte pretrpavanje
Kada kuvate namirnice poput mesa, nemojte pretrpavati tiganj, jer to može zarobiti paru i uzrokovati da se hrana zalepi i zagori.
Deglazirajte tiganj
Nakon kuvanja, koristite malo tečnosti i sode bikarbone da deglazirate tiganj i sprečite da zagorela hrana ostane zalepljena.
Čistite ga pravilno
Redovno čišćenje nakon svake upotrebe može sprečiti da ostatci hrane ostanu i zagore.
Bonus video: