Sve vreme radite pogrešno: Čaj nikada ne treba pripremati sa ključalom vodom, evo kako je jedino zdravo

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 29.11.2024 12:45 0

Pravilno "natapanje" biljnog čaja mora da traje 15 minuta, kaže travarka koja navodi da većina ljudi kesicu čaja prelije ključalom vodom

čaj

Shutterstock

Bilo da pijete čaj od majčine dušice koji ima brojna blagotvorna dejstva na holesterol, pritisak, pa čak i raspoloženje, ili čaj od đumbira zbog stomačnih problema, najverovatnije ga ne ostavljate dovoljno dugo u vodi.

Pravilno "natapanje" biljnog čaja mora da traje 15 minuta, kaže travarka koja navodi da većina ljudi kesicu čaja prelije ključalom vodom, i izvadi već posle dva ili tri minuta. Travarka Kami Mekbrajt navodi da izbegavanje dužeg procesa infuzije čaja umanjuje njegovu nutritivnu vrednost.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

"Nećete napraviti neku opasnu grešku ako kesicu izvadite posle par minuta, ali čaj neće osloboditi sve dragocene supstance i imaće slabiji ukus", navodi ona.

Ovo posebno važi za čaj u kesicama, jer je bilje u njemu usitnjeno do te mere da je već počelo da oksidiše. Zbog toga se gube zdrave hemikalije, a sa njima i ukus.

"Čaj u kesicama manje je moćan zbog načina obrade i čuvanja. Ali većinu čajeva trebalo bi ostaviti 15 minuta kako bi se oslobodili polifenoli. Takođe je šolju čaja potrebno poklopiti tanjirićem jer neke od ovih materija mogu da ispare", rekla je ona.

Jedini izuzetak od ovih pravila su jaki crni čajevi, kojima bi na pakovanju trebalo da piše maksimalno vreme procesa infuzije. Pošto oni sadrže kofein, predugo natapanje može čaj učiniti prejakim.

Za pripremu čaja od lekovitog bilja potrebno je staviti određenu količinu vode (kako je propisano u načinu upotrebe čaja) da proključa. U zavisnosti od čaja koji pijete cvetove ili sitno scekane listove (količina po uputstvu) prelijte ključalom vodom. Posudu, šolju poklopite i ostavite da odstoji neko vreme, najčešće od tri do 10 minuta, u zavisnosti od vrste biljke. U pojedinim receptima, vreme stajanja biljke u toploj vodi je tačno precizirano i takvo uputstvo treba pratiti.

Voda sa kojom pripremate čaj treba da bude potpuno čista i da ima neznatne primese krečnjaka. Ako je voda koja se koristi za pripremu čaja relativno alkalna (na primer, zbog kamenca koji se nalazi u „tvrdoj“ vodi), boja čaja će biti tamnija.

Čaj ne treba pripremati u metalnim posudama (metalnim linčićima), već u keramičkim/porcelanskim šoljama, na primer.

Ukoliko u receptu nije precizirana količina biljke koju treba upotrebiti za pripremu čaja, već je samo navedeno „malo čaja“, to znači da je reč o količini biljke koja se može uhvatiti između dva prsta (1 do 2 g).

Ako je u receptu navedeno „pregršt čaja“ to označava količinu biljke koja može da stane u šaku kada se ona skupi, tj. oko 30 do 70 g.

Šta se može dodati u čaj

Čaj se uglavnom pije nezaslađen, osim ako u receptu nije posebno naglašeno. Ako je potrebno zasladiti čaj, umesto šećera može se koristiti žuti šećer ili još bolje med. Da bi se ukus čaja poboljšao uvek može da se doda nekoliko kapi limuna, malo nane (listić) ili anisa.

Limun se ne stavlja u vreo čaj, već u malo prohlađen kako bi se sačuvala sva svojstva vitamina C. Kada se u čaj doda neka kap limuna, on će promeniti boju zbog povećanja kiselosti (smanjenja pH) samog napitka. Ali, teaflavini (ekstrakti čaja) nisu toliko pogođeni promenom kiselosti i zadržavaju svoju normalnu boju

Med se takođe dodaje u malo ohlađen čaj, nikako u vreo. Najbolje 3 minuta nakon prelivanja čaja vrelom vodom, kako bi se sačuvala sva njegova lekovita svojstva. Jer, kada se med doda u vodu/čaj do 40 stepeni Celzijusa dešavaju se negativne hemijske promene zbog kojih se menja ukus, a med postaje gorak. „Kuvanjem“ meda pogoršava se njegov kvalitet i gube neophodni enzimi i hranljive materije, a zagrejani med zapravo može da proizvede delirične efekte na telo

Kada čaj zaslađujete medom koristite drvenu kašičicu, a ne metalnu.

img
28. 10. 2025 10:26

ALTA banka proširuje mrežu – nova ekspozitura dostupna građanima do 22.00 časa

img
02. 11. 2025 23:59

POGLEDAJTE: Trenutak hapšenja Vladimira Štimca zbog pozivanja na nasilnu promenu vlasti

img
03. 11. 2025 04:22

BILO JE TESNO! Darko Tanasijević saopštio ko ZAUVEK napušta Elitu 9, tišina u diskoteci jača od zvuka (VIDEO)

img
26. 09. 2025 09:21

UVEK U NAPADU Registruj se na AdmiralBet

img
03. 11. 2025 05:08

On se brine za Nerija, nije pitao da vidi dete: Janjuš kipti od besa na Ivana, on i Vanja ga URNISALI (VIDEO)

img
02. 11. 2025 12:15

Направљена за Посејдона: Русија поринула нуклеарну подморницу „Хабаровск“

img
03. 11. 2025 04:27

Nije ga sreća poslužila! Branko Živić otkrio zbog čega nije pronašao srodnu dušu u Eliti 9 (VIDEO)

img
03. 11. 2025 05:02

Rigoroznom dijetom narušila zdravlje - Pevačica priznala: ''Padala sam u nesvest''

img
02. 11. 2025 23:59

POGLEDAJTE: Trenutak hapšenja Vladimira Štimca zbog pozivanja na nasilnu promenu vlasti (VIDEO)

img
20. 06. 2025 11:43

Poznati prvi favoriti među imenima za maskote Expo 2027 Beograd

img
03. 11. 2025 04:11

Rekla mi je Zorica da ih je Asmin nagovarao: Boginja otkrila kako se nosi sa MONSTRUOZNOSTIMA Sare i Sandre, priznala da joj Kačavenda preči put ka Anđelu: Otkako se vratila ništa, ne ide mi da babetina od 50 godina naskače! (VIDEO)

img
09. 10. 2025 10:02

Sankcije ne menjaju ništa – evo kako možete da plaćate karticama na NIS pumpama

img
03. 11. 2025 05:15

Prišla ženi, pa joj otela novčanik: Drama nasred šetališta

img
03. 11. 2025 05:15

Katastrofalne vesti iz srca Evrope: Ovo će saveznici uraditi Ukrajinicima - neka se hitno spreme za najgore

img
23. 10. 2025 17:20

Vladan Miketić: Bokseri Crvene zvezde spremni za EUBC Kup šampiona

img
03. 11. 2025 04:51

KARAMBOL! Obezbeđenje napravilo živi zid, Janjuš podivljao zbog Ivana Marinkovića, pljušte prozivke (VIDEO)

Komentari (0)