Potrošači često pretpostavljaju da boja proizvoda pokazuje njegovu svežinu, što je razlog zbog kojeg kupci u mesnici često traže da ne dobiju prvi komad, jer već ima sivkastu nijansu, što se povezuje sa manjom svežinom.
Međutim, mesar Franc Vol objašnjava da je to zabluda i da kupci treba da razmotre prirodni proces koji nema veze sa kvalitetom mesa ili kobasica. "To je optički proces, a industrija nas je naučila da meso i kobasice moraju biti crvene", kaže on.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
Iako je mleveno meso u supermarketima često jarko crvene boje, meso koje je duže stajalo na pultu mesnice može poprimiti sivkastu nijansu. To se ne mora nužno odnositi na loš kvalitet, već je proizvodnja često podložna trikovima prehrambene industrije. Industrija nas je navikla na ideju da sveže i kvalitetno meso uvek mora biti jarko crvene boje, zbog čega mnogi potrošači postanu oprezni kada meso ima bledu, sivkastu ili smeđu boju.
Međutim, stvarnost je da te promene boje nisu nužno znak lošeg kvaliteta. Meso sadrži mioglobin, protein koji je odgovoran za crvenu boju. Kada meso dođe u kontakt sa kiseonikom, mioglobin oksidira i meso može postati sivo ili smeđkasto. Ovo je prirodan proces koji se često događa kod svže izrezanog mesa koje nije bilo dugo pakovano ili koje je čuvano u vakuumiranoj ambalaži.
Mesar Vol dalje objašnjava da kada mesari prave kobasice, one nemaju crvenu boju jer industrija koristi različite tehnike da održi crvenilo mesa, poput dodavanja visokog udela kiseonika u ambalažu. Ove tehnike mogu pomoći da meso zadrži crvenu boju, ali to ne znači da je kvalitet mesa ugrožen.

Hrvatica blista: "Ponosna sam što sam se vratila s globusom"
Junače iz Starčeva, majkin ponos: Gastoz ostao šokiran stajlingom Uroša Stanića, pa mu umesto komplimenta dodelio niz prozivki! (VIDEO)
MUP osudio napad na srednjoškolce iz Novog Sada koji borave u Sarajevu: Očekujemo da napadači budu identifikovani

PROTESTI PROTIV MASKA: Demonstranti se okupili ispred Teslinih salona u više američkih gradova i Londonu

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

Ovaj deo Srbije noćas pod kišom i pljuskovima: Padaće i sneg
Ružno, sramotno, nedopustivo: Žiri Zvezda Granda u rasulu nakon neviđene svađe: Viki žestoko udarila na koleginicu

TRI KINESKA DRŽAVLjANINA NESTALA SA BRODA U GANI: Veruje se da su ih oteli pirati

NOVA DRAMA NA NEBU IZNAD VAŠINGTONA: Izbegnut sudar putničkog i vojnog aviona

UVEDENA VANREDNA ODBRANA PRVI PUT OD POPLAVA 2014.: Sava raste 2 cm na sat, u Šapcu se dežura duž obale
Nije uspeo da ih zavadi: Ana tvrdi da ni ona ni Stefani nemaju emocije prema Munji, pa otkriva šta joj je najviše smetalo u odnosu sa njim! (VIDEO)

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

VELIKA PROMENA PRI PODNOŠENjU ZAHTEVA U NEMAČKOJ: Počinje od 1. maja, a tiče se novog pasoša i lične karte

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

Na današnji dan, 30. mart
