JEDNU NAMIRNICU NIKAD NE STAVLJAJTE U FRIŽIDER Smrt je za zdravlje i bolje da izbegavate ovu naviku

Slobodanka Ćorić Vesti 26.11.2024 16:03 0

Dokazano je da pravilno hlađenje hrane smanjuje vreme provedeno u „opasnoj zoni“, gde se bakterije mogu razmnožavati

frižider

Shutterstock

Eksperti kažu da je pravilno čuvanje preostale hrane ključno za sprečavanje trovanja hranom. Dokazano je da pravilno hlađenje hrane smanjuje vreme provedeno u „opasnoj zoni“, gde se bakterije mogu razmnožavati. Bakterije poput Clostridium perfringens i Bacillus cereus mogu preživeti visoke temperature i mogu uzrokovati ozbiljne simptome trovanja hranom, poput povraćanja i dijareje.

Neke namirnice su rizičnije od drugih, uključujući meso i proizvode od žitarica kao što su pirinač i testenina. Dakle, ako su u pitanju ova kategorije hrane, trik je u tome da ih treba pravilno ih ohladiti.

Ali to ne znači da je najbolje odmah staviti ostatke u frižider. Pravilno hlađenje je ključno, ali ne biste trebali čekati i predugo da ohladite ostatke. Stručnjaci preporučuju da hranu ostavite van frižidera do dva sata. Takođe, vruća hrana će se ohladiti gotovo jednako brzo i na kuhinjskom pultu kao i u frižideru, jer razlika u temperaturi nije tako velika.

Dakle, dok god ne ostavljate hranu van frižidera duže od dva sata, trik je u tome da je važnije kako ih čuvate u frižideru nego da pokušavate ubrzati proces hlađenja.

Komentari (0)
Loading