Ne dva dana, nego bar 5 dana ostaju mekane kao da su tek izašle iz rerne: Šta treba da dodate u testo da bi ostalo sočno duže vreme?

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 26.11.2024 13:06 0

Obratite opažnju na ovaj trik...

Shutterstock/Claudio Ciani

Shutterstock/Claudio Ciani

Da bi testo ostalo mekano i sveže nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni skrob (gustin) i običan griz u brašno. Ovi sastojci pomažu da testo bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se stvrdne brzo nakon pečenja.

Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza. Kukuruzni skrob olakšava testo, dok griz apsorbuje višak vlage, čineći da testo ostane sočno duže vremena, odnosno bar 5 dana.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 žumanca
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 200 g krema po želji
  • 1 kocka kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 kapi limunovog soka
  • Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Ugrejte mleko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmešajte, pa postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi deo staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomešajte s mlekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.



Bonus video:
 

img
04. 05. 2025 08:16

Anica Lazić grmi u miniću! Vreli snimak devojke Lazara Ristovskog napravio haos (VIDEO)

img
04. 05. 2025 08:19

Memorijalni turnir ''Milan Panić'' okupio klubove u Mladenovcu! Fudbalski Savez Srbije i policija uz porodicu i prijatelje ubijenih u Malom Orašju i Duboni!

img
04. 05. 2025 08:27

Dronovi se obrušili na "glavni grad": Meta – čitava vlada

img
04. 05. 2025 08:13

Mesarović osudila radovanje zbog Vučićevog zdravstvenog stanja: Koji moralni ponor u sebi treba da nosiš da bi se radovao bolesti predsednika svoje države?

img
04. 05. 2025 08:18

Đuro Macut stigao u Dubonu i Malo Orašje - Predsednik Vlade zapalio sveću i položio venac žrtvama masakra (FOTO)

img
04. 05. 2025 08:30

Spotify je slobodan: Više ne mora da plaća harač Apple-u

img
28. 04. 2025 07:50

Sjajna prilika! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 387€ – na samo dva sata leta od Vas!

img
04. 05. 2025 08:26

RUSKO MO: Naše jedinice PVO uništile 13 ukrajinskih dronova tokom noći

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
04. 05. 2025 08:11

Gledajte 'HIT TVIT' večeras od 21 sat na TV Pink: Evo ko će biti gosti Verice Bradić

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

img
04. 05. 2025 08:30

LEŠINARI! ANTISRPSKA OPOZICIJA OTRČALA KOD HRVATA DA ŠIRI TEORIJE ZAVERE O VUČIĆEVOM ZDRAVLJU: Oni jedva dočekali (VIDEO)

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
04. 04. 2025 14:20

ISPROBAJ NAJBOLJI LIVE Igraj pametno i svakog dana pokupi bonus za klađenje uživo!

img
04. 05. 2025 08:15

Došao je sa podlivima, pretili su mu da će ga zaklati... Horor na rekreativnoj nastavi na Divčibarama (FOTO)

Komentari (0)