Ne dva dana, nego bar 5 dana ostaju mekane kao da su tek izašle iz rerne: Šta treba da dodate u testo da bi ostalo sočno duže vreme?

Izvor: Nedeljko Tišanović Vesti 26.11.2024 13:06 0

Obratite opažnju na ovaj trik...

Shutterstock/Claudio Ciani

Shutterstock/Claudio Ciani

Da bi testo ostalo mekano i sveže nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni skrob (gustin) i običan griz u brašno. Ovi sastojci pomažu da testo bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se stvrdne brzo nakon pečenja.

Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza. Kukuruzni skrob olakšava testo, dok griz apsorbuje višak vlage, čineći da testo ostane sočno duže vremena, odnosno bar 5 dana.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 2 žumanca
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 200 ml ulja
  • 200 g krema po želji
  • 1 kocka kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2-3 kapi limunovog soka
  • Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Priprema:

Ugrejte mleko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmešajte, pa postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo. Mesite dok ne dobijete kompaktno testo. Ostaviti na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik. Jednu polovinu rasecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi deo staviti kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek papirom. Kad sve napravite pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomešajte s mlekom. Premažite kiflice. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok porumene. Gotove pospite šećerom u prahu.



Bonus video:
 

Komentari (0)