Zbog ovoga nikada neće biti gnjecava: Mađari u pitu s jabukama stavljaju neobičan sastojak koji je čini vazdušastom

Vesti 30.10.2024 16:00 0

Jesen je nezamisliva bez pite s jabukama, a uz jedan sastojak će vam uvek biti lepa i ukusna.

pita

Shutterstock

Pita sa jabukama je prava jesenja poslastica. Kombinacija prhkog testa i slatkog fila od jabuka i cimeta pravi je raj za sva čula. Pronašli smo jedan trik koju primenjuju Mađari kada prave pitu s jabukama.

Sastojak koji pitu čini vazdušastom

Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način. Njihov nadev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Pre nego što na testo stave nadev od jabuka, testo pospu prezlama, koje pokupe višak soka od jabuka i tako sprečavaju da se testo razvodnji i postane gnjecavo. Testo pite ostane prhko i vazdušasto.

Kako Mađari prave pitu s jabukama

Prvo se zamesu testo i podeli na dva dela. Testo stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena. Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljenih prezli. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezli. Potom stave drugi koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading