Ostaće čvrste i sočne kao da su tek ubrane: Uz ovaj trik sačuvajte jabuke sve do proleća

Slobodanka Ćorić Vesti 22.10.2024 14:45 0

I u podrumu i u drugim skladištima, jabuke, kruške i dunje prilikom dozrevanja ispuštaju gas sazrevanja eten, često nazvan i etilen, koji bitno smanjuje sposobnost skladištenja

jabuke

Shutterstock

Ništa lepše od sočne jabuke usred zime! Da bi lepe voćke očuvale svežinu iz vremena berbe, sledite naše savete!

U prostoriji na maksimalnoj temperaturi  od 6°C i vlažnosti vazduha od najmanje  80–90 procenata, plodovi sačuvaju glatku ljusku,  a meso ostane kompaktno, čvrsto i sočno.  Ne omogućavaju svi podrumi ove uslove.

U modernim,  dobro izoliranim podrumima i zimi  vlada temperatura od najmanje 12°C, a  vlažnost vazduha iznosi najviše 40–60 procenata.  U ovom slučaju kao skladište za voće podesnija  je šupa zašticena od mraza, baštenska kuća  ili ostava za bicikle. Tu se pažljivo sortirani plodovi  mogu držati u naslaganim gajbama. Ako  ima dovoljno mesta, jabuke možete raširiti po ravnim policama.

Tako se bolje uoče plodovi koji  su počeli da trule. I u podrumu i u drugim skladištima, jabuke,  kruške i dunje prilikom dozrevanja ispuštaju  gas sazrevanja eten, često nazvan i  etilen, koji bitno smanjuje sposobnost skladištenja. Da bi eten izvetrio, skladište voća  kada nema mraza treba najmanje dva puta nedeljno  dobro provetriti, najbolje onih noći kada  nema vlage.

Plodove voća uvek treba  držati odvojene od povrća kao što su krompir i  kupus jer i oni stradaju od etilena.

Komentari (0)
Loading