Ništa lepše od sočne jabuke usred zime! Da bi lepe voćke očuvale svežinu iz vremena berbe, sledite naše savete!
U prostoriji na maksimalnoj temperaturi od 6°C i vlažnosti vazduha od najmanje 80–90 procenata, plodovi sačuvaju glatku ljusku, a meso ostane kompaktno, čvrsto i sočno. Ne omogućavaju svi podrumi ove uslove.
U modernim, dobro izoliranim podrumima i zimi vlada temperatura od najmanje 12°C, a vlažnost vazduha iznosi najviše 40–60 procenata. U ovom slučaju kao skladište za voće podesnija je šupa zašticena od mraza, baštenska kuća ili ostava za bicikle. Tu se pažljivo sortirani plodovi mogu držati u naslaganim gajbama. Ako ima dovoljno mesta, jabuke možete raširiti po ravnim policama.
Tako se bolje uoče plodovi koji su počeli da trule. I u podrumu i u drugim skladištima, jabuke, kruške i dunje prilikom dozrevanja ispuštaju gas sazrevanja eten, često nazvan i etilen, koji bitno smanjuje sposobnost skladištenja. Da bi eten izvetrio, skladište voća kada nema mraza treba najmanje dva puta nedeljno dobro provetriti, najbolje onih noći kada nema vlage.
Plodove voća uvek treba držati odvojene od povrća kao što su krompir i kupus jer i oni stradaju od etilena.