Najlepši cvet svakog dvorišta: Kako da raskošan žbun vesele boje preživi do proleća i da li ga treba sada orezati

Vesti 21.10.2024 11:13 0

Jedno od najčešćih pitanja o kojem razmišljaju vlasnici cveća je kako ih pipremiti da prežive zimu.

cvet

Shutterstock

Jedan od najlepših cvetova svakog dvorišta su hortenzije. One su u fazi sušenja krajem sezone cvetanja, a greška u orezivanju može značiti kraj cvetanja naredne sezone ovog prelepog cveta. Naime, na ovo pitanje ne postoji jednostavan odgovor, jer različite sorte hortenzija imaju i različite potrebe, pa pre nego što uzmete makaze u ruke, prvo proverite šta vašoj hortenziji zapravo treba.

Koje sorte hortenzije ne smete orezati u jesen

Hortenzijama koje rastu na starom drvetu se orezivanjem u ovo doba uništavaju cvetovi za iduću sezonu. To se pre svega odnosi na sorte koje rastu u formi grozda (poput „peegee“ hortenzije). Tu sortu najbolje je orezati u rano proleće jer je sklonija oštećivanju. Naime, deo koji biste joj odsekli sada služi joj kao zaštita zimi.

cvet

Shutterstock

 

Rezidba hortenzija

Hortenzije sorte „hydrangea arborescens“ mogu se orezati u jesen, ali puno je korisnije sačekati do ranog proleća kako biste im dali bolje šanse da prežive zimu sa što manje oštećenja. Većina preostalih sorti obavezno se mora orezati u ranu jesen, odnosno kada se cvetovi suše i uvenu. Ovim sortama je važno ukloniti sav višak jer će time zadržati više hranljivih materija tokom duge i hladne zime.

Hortenzija „macrophylla“ je jedna od najpopularnijih cvetova. Odlikuje se raskošnim cvetovima u obliku loptica, koji venu u kasno leto i ranu jesen. Nakon toga potrebno ih je orezati. S druge strane, hrastove hortenzije potrebno je orezati u ranu jesen, ali nikako ne kasnije, jer deo cvetova raste na starom drvetu.

Kako orezati hortenzije?

Za orezivanje hortenzija potrebne su vam oštre makaze. Hortenzije nemojte iseći skroz do zemlje jer ih time slabite. Radije secite samo mrtve stabljike i one s vidnim bolestima te ih nakon rezidbe uklonite sa zemlje i što dalje od ostalih biljaka kako se potencijalne bolesti ne bi širile vrtom.

.

Video:

 

@najzena.rs Svekrva me razbesnela pred porođaj! Evo šta je htela da uradi! #najžena #žena #fyp #fypシ゚ #viral #viraltiktok #foryoupage #foryou ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading