Stručnjaci iz "NRC Business Waste"-a tvrde da se svežina jabuka može produžiti, a rešenje bi moglo biti njihovo odvojeno skladištenje. Oni sugerišu da pojedinačno zamotavanje svake jabuke može sprečiti da jedna trula voćka uništi ostale.
Pol Džekson iz "NRC Business Waste"-a, firme specijalizovane za upravljanje otpadom i ekološkim alternativama odlagalištima, naglasio je važnost odlaganja.
Kako jabuke mogu duže ostati sveže?
"Ključ dugoročnog skladištenja jabuka počinje odabirom pravog voća. Jabuka mora biti savršena - to znači da nema modrica, posekotina i oštećenja od insekata. Osim toga, petiljka treba ostati netaknuta jer slomljena petiljka ili petiljka koja nedostaje može dovesti do bržeg kvarenja. Sveže ubrane jabuke iz voćnjaka idealne su jer su jabuke kupljene u prodavnici možda prskane pesticidima koje mogu uticati na proces sazrevanja", objasnio je.
Ali način na koji skladištite jabuke može učiniti da traju još duže, piše Express.
Pol je rekao: "Kako biste svoje jabuke održali u najboljem stanju, stavite ih u suv, prozračni materijal. Opcije uključuju piljevinu, žitarice, osušen pesak ili čak novine. Ovi materijali pomažu u apsobpciji viška vlage, što može dovesti do truljenja, a istovremeno osiguravaju prozračnu okolinu koja sprečava da jabuke istrunu ili postanu vlažne."
"Kako biste dodatno zaštitili svoje jabuke od preranog kvarenja, zamotajte ih pojedinačno u novinski papir. Ovaj trik sprečava da jedna loša jabuka utiče na ostale, budući da papir sadrži sav gas etilen koji se oslobađa ako jabuka počne da se kvari. Izolovanjem svake jabuke osiguravate da ostale ostanu nepromenjene, što može značajno produžiti njihovu svežinu", dodao je.
Pol je takođe ponudio savet o skladištenju jabuka odvojeno od krompira: "Čuvajte zapakovane jabuke na hladnom i suvom mestu, poput špajza ili podruma. Važno je držati ih podalje od krompira jer krompir proizvodi gas koji se zove etilen, a koji ubrzava proces sazrevanja jabuka, uzrokujući njihovo brže kvarenje. Hladno okruženje usporiće prirodne procese sazrevanja i starenja jabuka, produžujući im rok trajanja."