Najprljaviji su, a ni vi ne vodite dovoljno račina o njima: Evo kako da temeljno očistite metle, četke i krpe za brisanje kuće

Nedeljko Tišanović Vesti 03.10.2024 16:54 0

Ovo će vam jako olakšati čišćenje...

Shutterstock/alexanderon

Shutterstock/alexanderon

Postoji mnogo toga što treba očistiti u domu. Prva mesta koja obično padaju na pamet su veće prostorije kao što su kupatilo ili veliki aparati poput rerne. Međutim, jedna važna kategorija koja često biva zanemarena su vaša sredstva za čišćenje. Da, ti "heroji" koji vam pomažu da ribate, brišete i čistite sve ostalo u vašem domu takođe treba da budu očišćeni...

Stoga, sledeći put kada uzmete metlu, krpu ili četku, razmislite o tome da im pružite malo ljubavi kroz dobro pranje.

Evo kako to učiniti:

Metle

Ponekad se toliko "pometemo" oko mnogih stari da zaboravimo da našim metlama treba pažnja! Najpre je potrebno da očistimo čekinje od prašine, a zatim da uronimo donji deo metle u kantu sa toplom vodom i nekoliko kapi sredstva za pranje sudova. Zatim, sve isperite vodom i ostavite da se osuši 24 sata pre ponovne upotrebe. Kada čekinje postane tupo, savijeno ili ispucalo, uzmite makaze i skratite krajeve.

Četke za sudove

Ove četke svakodnevno rade svoj posao, pa im je potrebana dobara, sapunasta kupka pre nego što je odložite. Napunite činiju toplom vodom i dodajte nekoliko kapi sredstva za sudove i ostavite četku da se natapi 10 do 15 minuta. To će "osloboditi" prljavštinu i masnoću. Zatim prođete prstima kroz čekinje pre ispiranja.

Sunđeri

Zapamtite ovo: sunđerčiće treba menjati svake dve nedelje. Oni mogu da skupiti ogromne količine bakterija-do 54 milijarde po kubnom centimetru, kaže studija iz 2022. godine i nikakvo čišćenje ih neće učiniti sigurnim za dugotrajnu upotrebu. Tokom njihove kratke upotrebe, obavezno temeljno isperite sunđer nakon svake upotrebe i stavite ga u držač kako bi se potpuno osušio.

Mikrofiber krpe

Skupite sve prljave krpe i stavite ih u veš mašinu. Koristite hladnu ili toplu vodu i blagi deterdžent. Izbegavajte omekšivač, jer može učiniti vlakna manje upijajućim tokom vremena. Sušite na vazduhu ili kako biste sprečili uništavanje vlakana.

Četke za toalet

Nije prijatno, ali vaša četka za toalet treba da se čisti nakon svake upotrebe, a držač treba dezinfikovati jednom mesečno. Nakon što očistite šolju i isperete, umočite četku u novu, svežu vodu. Pospite čekinje hidrogen peroksidom, okrećući sve vreme četku dok je posipate hidrogen peroksidom kako biste obezbedili da ste sve delove natopili. Ostavite da odstoji 30 minuta pre nego što je ponovo isperete. Za kraj obrišite dršku dezinfekcionim maramicama i to je to.

 


Bonus video: 

 

@najzena.rs Ova pasta rešava svaku fleku, a košta samo 20 dinara #najžena #žena #fypシ゚viral #fypシ゚ #foryou #fyp #fy ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading