Mnogi se tokom seckanja luka često suočavaju sa neprijatnim suzama koje ometaju proces pripreme jela. Ove suze rezultat su oslobađanja sulfoksida, aminokiselina koje iritiraju oči.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Iako je luk ključna namirnica u mnogim jelima, postoji nekoliko proverenih trikova koji mogu pomoći u smanjenju tog neprijatnog fenomena.
Kako izbeći suze tokom seckanja luka?
1. Zamrzavanje luka
Stavite oguljeni luk u zamrzivač i izvadite ga kad treba da ga seckate. Ovo će vam pomoći da izbegnete suze.
2. Potapanje u hladnu vodu
Hladna vodena kupka usporava oslobađanje hemikalija iz luka, što može smanjiti iritaciju, ali nije toliko učinkovito kao zamrzavanje.
3. Upotreba oštrog noža
Korišćenje vrlo oštrog noža smanjuje oštećenje strukture luka, čime se oslobađa manje aminokiselina i smanjuje suzenje, piše American Academy of Ophthalmology.
Bonus video: