Nećete ih ni videti ove jeseni: Poprskajte ovo sredstvo po kući, smrdibube će preći kod komšije

Slobodanka Ćorić Vesti 30.09.2024 21:10 0

Borba sa smrdibubama može biti izazovna, jer ne postoji insekticid koji ih može potpuno uništiti. Ipak, stručnjaci imaju nekoliko korisnih saveta

smrdibube

Shutterstock

Osim što proizvode neprijatan miris, smrdibube su poznate i po uznemirujućem zvuku koji prave, a ponekad se čak i "zalete" i udaraju u ljude. Iako ne mogu ugristi, svima je jasno da je njihov smrad grozan, a mogu naneti i štetu poljoprivrednicima.

Ovi insekti često se mogu naći u svim delovima grada, ali posebno vole velike zelene površine, njive i stanove na višim spratovima. Kriju se u ormarima, ćoškovima zidova i pukotinama na prozorima, a možete ih čak pronaći i u odeći koja se suši napolju ili na terasi. Najviše ih privlači svetlost i nagle promene temperature, naročito kada dođe hladan talas u prolećnim danima.

Borba sa smrdibubama može biti izazovna, jer ne postoji insekticid koji ih može potpuno uništiti. Ipak, stručnjaci imaju nekoliko korisnih saveta. „Kada ih usisate, izbegavate njihovo gnječenje i oslobađanje gadnog mirisa. Pre nego što uđete u kuću, proverite sebe i svoje stvari, kao i popravite sve pukotine na vratima i prozorima. Gašenje spoljnih svetala može takođe smanjiti broj smrdibuba u okolini“, savetuje Skot Hadžis, potpredsednik kompanije „Arrow Exterminators“ specijalizovane za uništavanje štetnih insekata.

Još jedan trik je upotreba mirisa protiv smrdljivih buba. „Raspršite eterična ulja u blizini vrata i prozora kako biste sprečili njihov ulazak“, dodaje on.

Džim Frederiks, entomolog i predsednik Nacionalnog udruženja za borbu protiv štetočina, napominje da „smrad smrdibube može trajati satima. Usisavanje je brz način da ih se rešite bez trenutnog oslobađanja njihovog smrada. Samo se postarajte da ispraznite kesu za usisivač, inače bi i on mogao da se usmrdi“.

Pored ovih saveta, prirodna rešenja mogu biti veoma efikasna. Na primer, možete pomešati četiri šolje vrele vode sa 3/4 šolje deterdženta za pranje sudova i poprskati ovu smesu duž pukotina ili potencijalnih ulaznih tačaka za smrdibube. Takođe, pomešajte četiri kašike belog luka u prahu ili ulja od mente sa dve šolje vode u bočici sa raspršivačem i poprskajte ovaj rastvor na biljke kako biste ih zaštitili od smrdibuba.

Uz ove strategije, borba sa smrdibubama može postati znatno lakša!

Komentari (0)
Loading