Naslage u wc šolji su prošlost: Rešite ih se zauvek uz pomoć saveta stručnjaka, metode uspevaju svima

Vesti 25.09.2024 18:25 0

Dobra vest je da verovatno niste vi krivi...

wc šolja

Shutterstock

Čišćenje wc šolje je neophodan posao koji bi trebalo da se obavlja najmanje jednom nedeljno. Međutim, možda ste uprkos svim naporima primetili neželjenog posetioca: ružne naslage kamenca.

Da li koristite pogrešnu metodu čišćenja ili nešto drugo uzrokuje uporne naslage u wc šolji? I što je još važnije, šta možete učiniti da sprečite stvaranje naslaga?

žena

Shutterstock

 

Zamolili smo stručnjake da objasne šta se dešava u vašoj wc šolji.

Zašto na wc šolji ostaju naslage?

Dobra vest je da verovatno niste vi krivi. Prema Majklu Faraonu, virtuelnom stručnjaku za vodovod u ,,Frontdoor"-u, tragovi na wc šolji mogu izazvati različiti faktori, od kojih su najdominantniji minerali i bakterije. On objašnjava da su jedan od uzroka mrlja od prstena mineralne naslage. „Tvrda voda, koja sadrži visoke nivoe minerala, poput kalcijuma i magnezijuma, može ostaviti naslage kada voda ispari, a tokom vremena, ovi minerali se nakupljaju i formiraju prsten oko linije vode“, kaže on.

wc šolja

Shutterstock

 

Bakterije takođe mogu izazvati te naslage. „Određene vrste bakterija, kao što su one koje uspevaju u tvrdoj vodi, mogu doprineti stvaranju naslaga“, objašnjava Faraone. A bakterije mogu da formiraju biofilm u WC šolji, što dovodi do promene boje i naslaga. „Pored toga, ako vaš vodovod ima visok sadržaj gvožđa, može da reaguje sa površinom WC šolje i izazove mrlje u boji rđe“, kaže on.

Kako sprečiti naslage?

Na sreću, lako je ukloniti i sprečiti mrlje od toaletnog prstena, a naši stručnjaci nude razna rešenja. Faraone preporučuje redovno čišćenje vašeg toaleta kao najbolji način da sprečite pojavu mrlja na prstenu. „Bez redovnog čišćenja, naslage - koje izazivaju mrlje - mogu se akumulirati", kaže on. A ako čistite samo retko, Faraone objašnjava da ove supstance imaju priliku da se nakupe i formiraju uočljivije prstenove.

Kupovna rešenja

Ako imate tvrdoglave mrlje ili probleme koji se ponavljaju, Faraon kaže da će vam možda trebati sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajnirano za uklanjanje naslaga tvrde vode ili rđe. Alesandro Gaco, vlasnik kompanije ,,Emily’s Maids" u Dalasu, u Teksasu, preporučuje bilo kakvu kiselinu za uklanjanje ovih minerala.

wc šolja

Shutterstock

 

„Više volim nešto što je bliže gelu ili peni jer će se zalepiti za površinu i delovati na nju“, kaže on. Međutim, on kaže: „Ne bi trebalo da jako stružete prljavštinu da ne oštetite wc šolju." 

Domaća rešenja

Verovatno je da u svom ormariću imate sastojke koji se mogu koristiti za pravljenje rastvora za čišćenje naslaga. „Kombinujte jednake delove sirćeta i vode u boci sa raspršivačem, a zatim poprskajte sredstvo direktno na mrlju i ostavite da odstoji nekoliko minuta“, preporučuje Vejd. Nakon toga, istrljajte to područje četkom za WC šolju, a zatim isperite da biste uklonili ostatke.

Marla Mok, predsednica ,,Molly Maid", preporučuje sirće umesto uobičajenih sredstava za čišćenje u domaćinstvu, rekavši da će bolje funkcionisati . „Da biste uklonili naslage od tvrde vode, u potpunosti napunite wc šolju  belim sirćetom kako biste prekrili zamrljana područja, a zatim ostavite da odstoji 30 minuta pre nego što operete wc šolju“, kaže ona za Real Simple

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading