Veš mašina će duže trajati: Jednostavan način čišćenja će pomoći da ponovo zablista, a veš će mirisati svežije

Vesti 21.09.2024 18:33 0

Postoji nekoliko opštih pravila koje se primenjuju, bez obzira koju vrstu mašine za pranje veša imate

veš mašina

Shutterstock

Ako primetite neobičan miris u svojoj mašini za pranje veša (ili u svom sveže opranom vešu), verovatno je vreme da očistite svoju veš mašinu.

Srećom, ovo nije celodnevni zadatak, i vaša mašina može sama  da uradi dosta posla umesto vas. Saznajte zašto i kako da očistite mašinu za pranje veša, tako da joj produžite vek trajanja i obezbediti da vaša odeća bude što je moguće čistija.

Zašto morate da čistite mašinu za pranje veša

Ima mnogo prljavštine koja redovno prolazi kroz vašu mašinu za pranje veša. Vaš veš je leglo znoja, mrtvih ćelija kože, dlake kućnih ljubimaca, telesnih tečnosti i drugih bakterija, koje se možda neće u potpunosti isprati tokom ciklusa ispiranja. To znači da svako punjenje veša verovatno ostavlja bakterije, viruse i druge mikrobe za sobom.

veš mašina

Shutterstock

 

Ni sam deterdžent se možda neće isprati, posebno ako većinu ciklusa pranja podešavate na niskim temperaturama ili preterujete sa deterdžentom za veš. Taj ostatak deterdženta može da postane hrana i gorivo za mikrobe i za buđ, koji se lako mogu razviti u mašini koja je većinu vremena vlažna.

Ako imate situaciju u kojoj vaša odeća ne miriše sveže, ili voda koja izlazi iz vaše mašine ima izrazit miris nalik na sumpor, verovatno treba da operete svoju mašinu, navodi Real Simple.

Kako očistiti mašinu za pranje veša

Dobra vest: ne morate da provodite sate ribajući mašinu za pranje veša da biste je očistili. Loša vest: Možda ćete morati da je obrišite da biste zaista izbacili prljavštinu iz svake pukotine, posebno za mašinu sa prednjim punjenjem.

mašina

Shutterstock

 

Postoji nekoliko opštih pravila koje se primenjuju, bez obzira koju vrstu mašine za pranje veša imate.

  • Prvo ispraznite mašinu za pranje veša. Uradite ovo jer ćere koristiti proizvode za čišćenje koji mogu oštetiti bilo koju odeću koja je ostala u mašini za pranje veša i mogu reagovati sa ostacima deterdženta za veš ili omekšivača.
     
  • Očistite sve delove mašine. Ne želite da propustite čišćenje dozatora za deterdžent, gde se deterdžent i voda mogu sakupiti i dovesti do buđi. Mašine za pranje takođe imaju filter za dlačice, koji se može začepiti i postati još jedan izvor rasta mikroba u vašoj mašini.
     
  • Koristite dobro sredstvo za čišćenje. Možete koristiti namensko sredstvo za pranje u mašini za pranje ili proizvod za čišćenje koji već imate kod kuće, kao što je destilovano belo sirće, hidrogen peroksid ili izbeljivač sa hlorom. Međutim, veoma je važno da ne mešate sredstva za čišćenje u mašini za pranje veša. Mešanje proizvoda može dovesti do opasne hemijske reakcije koja vas može povrediti ili oštetiti mašinu za pranje veša.
     
  • Obrišite i spoljašnjost svoje mašine. Brzo brisanje vlažnom krpom može da ukloni ostatke deterdženta i prašinu i da vaša mašina za pranje veša izgleda kao nova.


 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading