Kada je reč o pripremi turšije, pravi preliv može napraviti veliku razliku. Naša omiljena komšinica Smilja, koja je poznata po svojim domaćim specijalitetima, otkrila nam je recept za preliv koji jednostavno morate probati. Ovaj preliv će vašu turšiju učiniti savršenom, a vi ćete zasigurno postati omiljena domaćica u svom komšiluku.
Sastojci:
1 l vode
100 ml ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
5-6 zrna bibera
3-4 čena belog luka (po želji)
1-2 lovorova lista
1 šaka svežeg peršuna (sitno seckanog)
Priprema:
Kuvanje vode: U velikom loncu stavite vodu da proključa. Kada voda počne da se kuva, dodajte so, šećer i sirće. Mešajte dok se so i šećer potpuno ne rastvore.
Dodavanje začina: Kada se sve sjedini, dodajte biber, lovorov list, i seckani beli luk. Ostavite da proključa još nekoliko minuta kako bi se svi ukusi sjedinili.
Ulje: Na kraju, dodajte ulje i mešajte još malo. Ovo će dodati finu aromu i kremastu teksturu prelivu.
Peršun: Uklonite lonac sa vatre i dodajte sitno seckani peršun. Ovaj korak će osvežiti preliv i dodati mu posebnu notu.
Kako koristiti preliv:
Nakon što ste pripremili preliv, prelijte ga preko povrća koje ste stavili u tegle. Pazite da se povrće dobro natopi prelivom. Zatvorite tegle i ostavite ih na tamnom i hladnom mestu da odstoje nekoliko nedelja pre nego što ih otvorite.
Ovaj preliv se može prilagoditi vašim ukusima. Ako volite ljutkasto, dodajte malo čili papričica.
Smilja savetuje da se turšija najbolje služi uz domaći hleb i mladi sir, a može se koristiti kao prilog uz razna jela.
Kada probate ovaj preliv, shvatićete zašto je postao omiljen među svima. Savršenstvo ukusa i aroma učiniće vašu turšiju neodoljivom. Hvala komšinici Smilji na ovom fantastičnom receptu koji svaka domaćica treba da ima u svojoj kuhinji!