Starinski trik za čišćenje zagorelog mleka: Ne zahteva struganje, a koriste ga i iskusne domaćice

Tatjana Badarević Vesti 11.09.2024 13:37 0

Ove metode, koje koriste iskusne domaćice i profesionalci, su učinkovite, a ne zahtevaju struganje.

zagorelo mleko

Shutterstock

 

Čišćenje zagorelog mleka sa posuđa može biti izazovno. No, ne očajavajte, postoje metode koje omogućuju uklanjanje bez struganja!

Ove metode, koje koriste iskusne domaćice i profesionalci, su jednostavne i učinkovite, a ne zahtevaju agresivno struganje koje može oštetiti posuđe. Važno je delovati brzo kako bi čišćenje bilo lakše.

Krompir

Ogulite jedan krompir i narežite ga na tanke kriške ili naribajte te to stavite u posudu sa zagorelim mlekom. Dodajte dovoljno vode da prekrije dno posude i krompir.

Stavite posudu na šporet i pustite da se voda sa krompirom zakuva te kuvajte na laganoj vatri oko deset do 15 minuta. Ugasite šporet i pustite da se voda malo ohladi. Ispraznite posudu, a zatim je očistite mekim sunđerom. Zagoreli ostaci mleka trebali bi lako otpasti.

Voda i soda bikarbona

Napunite zagorelo posuđe toplom vodom. Dodajte dve do tri kašike sode bikarbone u vodu. Ostavite da se natapa nekoliko sati ili preko noći.

Nakon natapanja, koristite mekšu stranu sunđera kako biste nežno obrisali posudu. Zagorelo mleko trebalo bi se lako otkloniti.

Vrela voda i deterdžent

Napunite posudu sa dovoljno vode da pokrije zagorelo područje. Dodajte malo deterdženta za suđe. Zagrejte vodu na laganoj vatri dok ne počne da ključa, pa isključite šporet.

Ostavite da se voda ohladi do te mere da je možete dodirnuti. Zagoreli slojevi mleka trebali bi se početi odvajati od posuđa.

Sirće i soda bikarbona

Ulijte dovoljno sirćeta u posudu da prekrije zagoreli deo i pustite ga da deluje nekoliko sati.

U sirće dodajte kašiku sode bikarbone. Nakon što prestane da se stvara pena, dodajte malo vode i ostavite nekoliko sati. Očistite posudu mekim sunđerom.

Limunska kiselina

U posudu koja je zagorela stavite nekoliko kriški limuna ili jednu do dve kašike limunske kiseline te dodajte vodu i zagrejte na laganoj vatri dok ne proključa. Pustite da se ohladi, a zatim nežno obrišite posudu.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading