Pogledajte svoje noge: Ovaj simptom se javlja ujutru, može da ukaže na problem sa srcem, a većina ljudi mu ne pridaje značaj

Vesti 05.03.2024 12:28 0

Zatajenje srca je oboljenje koje se ne leči, a simptom se može primetiti ujutru, ali ga mnogi ignorišu.

žena

Shutterstock

Stanje koje se zove srčana insufijencija ili zatajenje srca, javlja se kada srce više ne može da pumpa dovoljnu količnu krvi kojom bi snabdevalo ceo organizam. To ne znači prestanak rada srca, već samo slabljenje snage kojom pumpa.

Zatajenje srca ne može da se izleči, a može se pogoršati tokom vremena. Simptomi, poput iscrpljenosti i nedostatka vazduha često se mogu kontrolisati. Međutim, postoji još jedan manje poznati simptom zatajenja srca koji se javlja ujutro, a potom se pogoršava kako dan odmiče.

To su otečeni zglobovi i noge do kojih dolazi zbog nakupljanja tečnosti. Medicinski izraz za to stanje je edem. Ako su vam oba zgloba, stopala ili noge natečeni, a situacija se ne popravi u roku od nekoliko dana, obavezno idite kod lekara, piše „Healthline“.

Srce

Shutterstock

 

Važno je da znate da edem nije uvek posledica zatajenja srca. Zadržavanje tečnosti može biti posledica alergijske reakcije, prekomerne telesne težine ili jednostavno predugog sedenja. Razni lekovi, poput steroida i antidepresiva, takođe mogu uticati na zadržavanje tečnosti.

Uz natečene zglobove, drugi simptomi zatajenja srca su umor, vrtoglavica i nesvestica. Mogu se javiti i uporan kašalj, ubrzan rad srca.

Komentari (0)
Loading