Mogu proći neprimetno: Hirurg otkrio 3 simptoma raka debelog creva koji nisu uobičajeni

Vesti 01.03.2024 08:11 0

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, rak debelog creva je treći najčešći rak u svetu.

žena

Shutterstock

Rak debelog creva razvija se iz unutrašnje sluznice creva i obično mu prethode izrasline koje se nazivaju polipi. Ako se razvija u debelom crevu, naziva se rak debelog creva, a ako počne u rektumu, onda je to rektalni karcinom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), rak debelog creva treći je najčešći rak u svetu, čini približno 10 posto svih slučajeva raka i drugi je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom. Ali ako se primete znakovi upozorenja na vreme, to može spasiti život.

Ipak, dok su neki simptomi prilično česti ili dobro poznati, drugi nisu. Kolorektalni hirurg Čarls Evans istakao je tri manje uobičajena znaka raka debelog creva.

žena

Shutterstock

 

Konstantan umor

Osećaj stalne iscrpljenosti, bez obzira na to koliko osoba spava, mogao bi biti simptom ove bolesti.  "Prethodne studije pokazale su da je umor često nepoznat simptom kod karcinoma, kao što su rak pluća i debelog creva", rekao je hirurg za „Dejli ekspres“. Rak creva može dovesti do nedostatka gvožđa u telu, što rezultira anemijom, koju karakteriše umor.

Neželjeno mršavljenje i gubitak apetita

Hirurg upozorava da ove neželjene promene mogu biti povezane s poremećajima u radu organa za varenje, verovatno zbog prisutnosti raka debelog creva. "Jedno istraživanje pokazalo je da se slučajni gubitak težine često događa kod osoba s rakom debelog creva. Više od jedne od tri osobe s rakom creva smršalo je bez pokušaja", istakao je doktor.

Savetuje da, ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odete kod svog lekara na pregled.

Komentari (0)
Loading