Koliko često prati kosu? Stručnjak otkriva da preterivanje dovodi do pojave peruti

Vesti 20.05.2024 12:39 0

Da bi kosa bila lepa i zdrava, treba je pravilno održavati. Mnogi su u nedoumici koliko puta je treba prati.

žena

Shutterstock

Neke žene peru kosu svakog drugog dana, druge isključivo dva puta nedeljno, a ima i onih koje to ređe rade. Šta je pravilno? Odgovor daje stručnjak.

Ne valja previše često

Kada se kosa pere previše često, iz nje se isperu prirodna ulja koja proizvode žlezde i time hrane kosu. Učestalost pranja zavisi od toga kakvu kosu imate i koliko se brzo masti, ali jedno je sigurno - nije dobro prati je često.

„Kosa je povezana s vašim temenom pomoću folikula, a ovaj je folikul povezan sa žlezdama koje proizvode vitamine i vlagu, koji se prenose u kosu. Ako previše često perete kosu, iz kose se isperu sva prirodna ulja koja proizvode žlezde, što znači da više neće prenositi ništa dobro na kosu, pa će biti suva“, objasnila je stručnjak za negu kose Saul Meskin. Osim toga, uklanjanje prirodnih ulja s kose može dovesti do stvaranja peruti i suvog vlasišta koje svrbi, a kosu može učiniti lomljivijom. 

žena

Shutterstock

 

Koliko često prati kosu?

„Kosu treba prati samo kada je to apsolutno neophodno. To ćete prepoznati kada prođete rukama kroz nju. Ako je i dalje meka i elastična, verovatno još ne treba da se pere“ objasnila je.

Iako je opšta preporuka pranje jednom do dva puta nedeljno, stručnjak ističe da je treba prati samo kada je vidljivo masna. Takođe, vreme za pranje kose je ako postoje znakovi ljuštenja zbog prljavštine.

 

Komentari (0)
Loading