Želite gustu kosu? Ne brinite, lakše je nego što mislite, samo praktikujte adekvatnu rutinu

Vesti 17.01.2024 21:33 0

Triholog dr Eva Proudman podelila je svoje lične preporuke...

Maska za kosu

Shutterstock

Triholozi znaju koja je tajna guste kose. Recite zbogom opadanju kose i sakupljanju gomile opalih dlaka nakon pranja kose.

Gubitak kose je čest problem širom sveta, koji pogađa 70% svih muškaraca starijih od 70 i 50% žena starijih od 50 godina. Obično ljudi pokušavaju da izbegnu gubitak kose promenom načina života, ali je bitnija rutina nege kose.

kosa

Shutterstock

 

Triholog dr Eva Proudman podelila je svoje lične preporuke: „Koristite kvalitetan šampon i balzam i pokušajte da perete kosu svaki drugi dan. Takođe, imajte na umu da temperature iznad 180 stepeni mogu ozbiljno oštetiti vašu kosu, pa obavezno koristite sprej za zaštitu od toplote prilikom stilizovanja.“

Šta je važno?

Dr proudman je savetovala da ne češljate kosu kada je još uvek previše mokra, jer je tada najpodložnija oštećenju. Ako trebate da češljate kosu, bolje je da uzmete široki češalj. Ako vam kosa pojačano opada, triholog savetuje da redovno koristite piling za kosu, to jest za kožu glave. Redovan poling sprečiće prekomerno opadanje kose i i podstaći njen rast, navodi Lepota i Zdravlje.

maska

Shutterstock

 

Kako se ispostavilo, nije mit i pretpostavka da uravnotežena ishrana, zdrav san, pa čak i redovno vežbanje mogu značajno uticati na stanje vaše kose. Dr Praudman smatra da je  adekvatan unos proteina ključ zdrave kose i brzog rasta. Takođe, ne zaboravite da pijete dovoljno vode, jer voda čini 10% kose. Pa ako želite da imate bujnu kosu, pijte dovoljno vode.

Oprezno sa „zagrevajućim maskama“!

Budite oprezni u eksperimentima sa maskama sa efektom zagrevanja kože glave. Ako se koriste nepravilno, mogu izazvati opekotine i dovesti do još većeg gubitka kose. 

Nahranite kosu iznutra

Jedan od najvažnijih uslova u borbi protiv gubitka kose je konzumacija vitamina D i vitamina B12. „Većini nas nedostaje vitamin D, koji održava kosu zdravom i u aktivnom režimu rasta pomažući u stvaranju novih folikula i regulaciji imunološkog sistema. Isto važi ia vitamin B12, pa se potrudite da oba vitamina unosite svakodnenvo, najbolje kroz hranu. A ako se utvrdi nedostatak, možete uzimati dodatke ishrani“, savetuje dr Praudman.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading