Evo zašto je dobro piti vodu sa limunom i medom svako jutro: Osim što štiti organizam, utiče i na lepotu

Tatjana Badarević Vesti 11.09.2024 10:08 0

Za dobro zdravlje trebaju vam šoljica tople vode, dve kašike sveže isceđenog soka od limuna i kašičica meda - redovnim ispijanjem tog napitka ojačaćete imunitet i biti zdraviji.

med i limun

Shutterstock

 

Ljudi sve više vode računa o izboru zdravih namirnica i napitaka, pogotovo kad je u pitanju ono što konzumiramo rano ujutru, pre prvog obroka, ili tokom njega. Tako se mnogi pomalo vraćaju starom narodnom receptu koji kaže da čaša vode s medom i limunom može učiniti čuda za zdravlje. Bez sumnje, reč je o skromnoj, ali vrlo moćnoj kombinaciji koja itekako može doprineti tome da poboljšate svoje ukupno zdravlje, piše indijski Times.

1. Ojačava imunitet

Vitamin C podržava funkcionisanje imuniteta i deluje kao moćni antioksidans koji štiti ćelije od oksidacijskog stresa, pa time sprečava pojavu niza bolesti. Osim toga, vitamin C stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su ključni u odbrani organizma od niza infekcija. Med, s druge strane obiluje vitaminima i mineralima, a prirodni šećer koji sadržava doprineće podizanju energije organizma. Kombinacija ova dva sastojka podiže hidrataciju organizma, poboljšava probavu i apsorbciju hranljivih materija te ubrzava detoksikaciju organizma.

med i limun

Shutterstock

 

 

2. Poboljšava probavu

Limunov sok podstiče proizvodnju žuči u jetri, što pomaže apsorbciji hranljivih materija i metabolizmu masti. Med, osim toga, deluje kao probiotik, podstičući rast dobrih bakterija u crevima. Tako se ova kombinacija može smatrati korisnom protiv nadutosti i zatvora. 

3. Podržava hidrataciju

Topla voda pomaže hidrataciji organizma, a prijatan ukus meda i limuna pomaže da unesemo više tečnosti. Tako ćete ujutru lakše popiti punu čašu tog napitka, nego da se naterate da popijete običnu vodu. Dobra hidratacija korisna je za zdravlje kože, regulaciju telesne temperature (pogotovo sada kad je vruće) te doprinosi dobrom radu svih telesnih funkcija. 

4. Čuva zdravlje kože

Antioksidativni učinak limuna i umirujući učinak meda doprinose zdravlju kože. Limun će pomoći u smanjenju bora, tamnih mrlja i pega na koži, dok med pomaže zadržavanje vlage i podstiče zdrav i blistav ten. Redovnim ispijanjem ovog napitka osiguraćete da se unutrašnje zdravlje odražava i u izgledu vaše kože. 

5. Pomaže i u detoksikaciji

Sok od limuna deluje kao diuretik, pa pomaže izbacivanju otrova kroz urin. Med, s druge strane, snaži jetru, koja je zadužena za uklanjanje otpadnih materija iz organizma. 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading