Redukovanjem pušenja neće dobiti dobre rezultate: Ostavljanjem cigareta za 44% smanjujete rizik od ovog stanja

Nedeljko Tišanović Vesti 09.09.2024 19:55 0

Obratite pažnju...

Shutterstock/Nattawit Khomsanit

Shutterstock/Nattawit Khomsanit

Nova studija naglašava da prestanak pušenja značajno smanjuje rizik od srčanog udara kod osoba kojima je dijagnostikovana bolest koronarnih arterija. Međutim, smanjenje pušenja ne smanjuje značajno rizik. Pored toga, doživotni nepušači imaju niži kardiovaskularni rizik u poređenju sa bivšim pušačima, čak i nakon godina prestanka.

Ovi nalazi su predstavljeni na kongresu ESC-a 2024. u Londonu, iako istraživanje još nije recenzirano. Stručnjaci naglašavaju da je čak i minimalno pušenje štetno, a kardiolog dr Richard Wright je za Healthline izjavio da svaka nivo pušenja povećava rizik od srčanog udara, uključujući i izloženost pasivnom pušenju.

Rezultati studije

Studija, zasnovana na podacima iz CLARIFY registra, obuhvatila je više od 32.000 pacijenata s koronarnom arterijskom bolešću. Među njima, 41% nikada nije pušilo, 46% su bivši pušači, a 12% su trenutni pušači.

Oni koji su prestali pušiti nakon dijagnoze videli su smanjenje rizika od kardiovaskularnih događaja za 44%. Međutim, svaka dodatna godina pušenja povećala je rizik za 8%, a smanjenje pušenja nije značajno smanjilo rizik, piše Kreni Zdravo.

Uticaj pušenja na krvne sudove

Stručnjaci poput dr Julesa Mesniera naglašavaju da je prestanak pušenja što je pre moguće ključan za zdravlje srca. Jednostavno smanjenje pušenja nije dovoljno – potrebne su jasne upute pri svakom posetu lekaru.

Dr Robert Page ističe da se čak i nakon prestanka pušenja bivši pušači ne vraćaju u potpunosti na svoje nivoe kardiovaskularnog rizika pre pušenja. Nalazi studije smatraju se snažnom porukom za edukaciju pacijenata o opasnostima pušenja. Slično tome, dr Cheng-Han Chen i drugi stručnjaci savetuju pacijentima s koronarnom arterijskom bolešću da potpuno prestanu pušiti, jer smanjenje pušenja ne donosi iste zdravstvene prednosti.

Pušenje šteti zdravlju kardiovaskularnog sistema tako što oštećuje endotelijum arterija, što podstiče aterosklerozu i smanjuje protok krvi, čime povećava rizik od srčanog udara i zatajenja srca. Hemijski nikotin dodatno sužava arterije, što pogoršava problem. Pušenje takođe povišava faktore zgrušavanja krvi, čime povećava kardiovaskularne rizike.

Opasnosti od pušenja protežu se i van srčanih bolesti, što doprinosi 30% smrtnih slučajeva od koronarne bolesti srca, prema Page-u. Pušenje utiče na funkciju endotela, upalu i protok krvi, što ubrzava srčanu bolest. On savetuje mladima i ženama, posebno onima pred menopauzom, da izbegavaju pušenje zbog povećanih zdravstvenih rizika.

Stručnjaci preporučuju sveobuhvatan pristup prestanku pušenja, uključujući bihevioralnu i farmakološku podršku. Naglašavaju važnost prestanka pušenja, napominjući da što se pre prestane pušiti, veće su zdravstvene koristi, piše Kreni Zdravo

Bonus video: 

 

@najzena.rs Gde držite ulje u kuhinji? Ovo je najgore mesto! #najzena #zena #fypシ #fyp #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading