Jesenji umor i rizik od bolesti: Šta kraći dani stvarno rade našem zdravlju

Slobodanka Ćorić Vesti 09.09.2024 15:15 0

Jedan od glavnih uzroka "jesenjeg" umora jeste promena u vremenskim uslovima i skraćivanje svetlosnih dana.

jesen

Shutterstock

Kako se jesen približava i dani postaju kraći, sve više ljudi oseća povećan umor i iscrpljenost. Iako se često krivci za ovaj osećaj traže u promenama godišnjih doba, postoji jedan ključni uzrok koji može objasniti zašto se osećamo ovako iscrpljeno, a ta promena može imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.

Promena vremena i biološki ritam

Jedan od glavnih uzroka "jesenjeg" umora jeste promena u vremenskim uslovima i skraćivanje svetlosnih dana. Kako se jesen približava i svetlosni dani postaju kraći, naš biološki sat, poznat kao cirkadijalni ritam, može biti narušen. Ovaj unutrašnji sat reguliše naše cikluse spavanja i budnosti, a nedostatak prirodne svetlosti može uzrokovati povećanje nivoa melatonina, hormona koji pomaže telu da prepozna kada je vreme za spavanje.

Rizik od hroničnih bolesti

Osim što uzrokuje osećaj umora, promena u svetlosti može imati ozbiljnije posledice po naše zdravlje. Smanjena izloženost sunčevoj svetlosti može uticati na nivo vitamina D u organizmu, što je povezano sa različitim zdravstvenim problemima. Nedostatak vitamina D može povećati rizik od:

  • Osteoporoze: Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcijuma u kostima, a njegov nedostatak može dovesti do slabljenja kostiju i povećanog rizika od preloma.

  • Depresije: Smanjena izloženost sunčevoj svetlosti može uticati na nivo serotonina, hormona koji reguliše raspoloženje. Ovo može dovesti do sezonskog afektivnog poremećaja (SAP) ili depresije koja se javlja tokom zimskih meseci.

  • Kardiovaskularnih bolesti: Nedostatak vitamina D može biti povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući hipertenziju i srčane bolesti.

  • Smanjenog imuniteta: Vitamin D igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, a njegov nedostatak može povećati rizik od infekcija i bolesti.

  • Kako se nositi sa promenama i zaštititi svoje zdravlje

    Postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da se prilagodite promenama godišnjeg doba i smanjite rizik od potencijalnih zdravstvenih problema:

  • Izložite se prirodnoj svetlosti: Pokušajte da provodite što više vremena napolju kada je sunce prisutno, čak i tokom kraćih dana. Kratke šetnje i boravak na otvorenom mogu pomoći u regulaciji vašeg biološkog ritma.

  • Prilagodite raspored spavanja: Održavanje redovnog rasporeda spavanja može pomoći u usklađivanju vašeg cirkadijalnog ritma i poboljšanju kvaliteta sna.

  • Dodajte vitamin D: Razmislite o dodacima vitamina D, posebno tokom zimskih meseci kada je sunčeva svetlost ograničena. Ovo može pomoći u održavanju zdravih kostiju i imunološkog sistema.

  • Zdrav način života: Održavanje zdrave ishrane, redovno vežbanje i upravljanje stresom mogu poboljšati nivo energije i smanjiti rizik od zdravstvenih problema.

  • Promene godišnjih doba mogu doneti izazove, ali razumevanje njihovih uticaja na vaše zdravlje može vam pomoći da preduzmete odgovarajuće korake kako biste se zaštitili i osećali se bolje tokom cele godine.

    Komentari (0)
    Loading