Doručkovala je najmanje 2 jaja svakog dana: Nije ni slutila šta će da joj se desi nakon 7 dana, srpska dijetetičarka dala obrazloženje

Slobodanka Ćorić Vesti 09.09.2024 13:35 0

Blog Univerziteta Harvard napominje da su prethodne zdravstvene smernice savetovale da se ne jede više od jednog do dva jajeta nedeljno, zbog visokog sadržaja holesterola – oko 200 miligrama po jajetu, dok je dnevna granica 300 miligrama

kuvana jaja

Shutterstock

S obzirom na sve zdravstvene prednosti koje jaja pružaju, Džejmi Stejtis, novinarka sajta The Healthy, odlučila je da u toku jedne nedelje jede jaja svaki dan.

Evo šta je otkrila tokom svog eksperimenta:

„Za ovaj eksperiment, jela sam dva jaja dnevno, ponekad i tri. Odlučila sam da uvek imam tvrdo kuvana jaja pri ruci jer su savršena užina bogata proteinima, bilo pre treninga ili kao međuobrok tokom dana. (Ako volite tvrdo kuvana jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a savetuje da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.) Takođe, nastavila sam da pravim omlete, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave načine da iskoristim ostatke povrća, mesa i sira,“ piše novinarka.

Osim nutritivne vrednosti, jaja su privlačna zbog svoje jednostavnosti pripreme i mogućnosti kombinovanja sa različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis je napravila fritatu od ostataka lososa, posluženu preko rukole lagano prelivene limunom i maslinovim uljem, uz dodatak feta sira.

Sledeći dan, dok je žurila da se spakuje za put, kupila je mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostatku za doručak sledećeg jutra pre nego što je otišla na put.

Na svoje veliko iznenađenje, Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka sa jajima i zdravim mastima pomoglo da donosi bolje nutritivne izbore u drugim obrocima. Na primer, umesto da uzme slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak, koji bi imao malu nutritivnu vrednost, odlučila je da pojede dva tvrdo kuvana jaja. Kaže da bi je mafin verovatno ostavio gladnom nakon nekoliko sati, dok su je jaja držala sitom do užine u avionu.

Za dodatne informacije, obratili smo se i domaćoj dijetetičarki, Mariji Novak, koja je komentarisala Stejtisov eksperiment: „Jaja su izuzetno hranljiva i pružaju visoku količinu proteina, vitamina i minerala, što ih čini odličnim izborom za obrok. Preporučujem konzumaciju jaja kao deo uravnotežene ishrane. Dovoljno je konzumirati jaja umereno, uz raznovrsnu ishranu. Savremene studije pokazuju da je prethodni savet o ograničavanju broja jaja na nedeljnom nivou previše restriktivan za većinu ljudi. Dok holesterol iz jaja može biti zabrinjavajuć za osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, većini zdravih osoba konzumiranje do sedam jaja nedeljno neće predstavljati problem. Naravno, važno je voditi računa o celokupnoj ishrani i načinu života.“

Blog Univerziteta Harvard napominje da su prethodne zdravstvene smernice savetovale da se ne jede više od jednog do dva jajeta nedeljno, zbog visokog sadržaja holesterola – oko 200 miligrama po jajetu, dok je dnevna granica 300 miligrama. Međutim, to se promenilo. Danas, „Harvard Health“ tvrdi: „Prosečna zdrava osoba verovatno neće imati problema ako pojede do sedam jaja nedeljno.“

 

 

 

Komentari (0)
Loading