Ako imate više od 50 godina, obratite pažnju na ovo: Dijetičarka otkrila 5 trikova koji smanjuju masnoću na stomaku

Nedeljko Tišanović Vesti 08.09.2024 18:40 0

Može vam pomoći...

žena

Shutterstock

Ako imate više od 50 godina i brinete zbog masnoće oko struka ili na drugim delovima tela, važno je da se fokusirate na pravi problem. Stručnjaci ističu da masnoća koja se skuplja ispod kože nije toliko opasna kao masnoća koja se nakuplja unutar abdomena i oko unutrašnjih organa.

Prema studiji Univerziteta Ilinois u Čikagu, postoji povezanost između prekomerne abdominalne masnoće i problema kao što su insulinska rezistencija i poremećaji metabolizma. Masnoća koja se nalazi oko unutrašnjih organa predstavlja veći zdravstveni rizik nego masnoća koju možete smanjiti vežbanjem i promenama u ishrani.

Kada napunite 50 godina, važno je da obratite posebnu pažnju na ovu vrstu masnoće. Kako starimo, rizik od srčanih bolesti i dijabetesa raste, a povećani nivoi abdominalne masnoće mogu dodatno pogoršati situaciju. Metabolizam se usporava i mišići gube masu, što čini 50. godinu idealnim trenutkom za početak praćenja ove vrste masnoće. Kako se približavamo šezdesetim godinama, rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećava, pa je važno postaviti temelje za zdravo starenje.

Registrovana dijetetičarka Loren Manaker, koja je za "Eat This, Not That" opisala strategije za smanjenje masnoće oko unutrašnjih organa, savetuje da se fokusirate na vežbanje, dovoljno sna i smanjenje stresa. Takođe, bitno je obratiti pažnju na prehranu i pića koja unosite, kako biste uspeli da kontrolišete nivo ove masnoće.

1. Gazirana pića
Čak i ako pijete samo jednu čašu dnevno, gazirana pića mogu dugoročno povećati nivo masti oko unutrašnjih organa. Pored toga, povezana su sa bržim procesom starenja, stoga ih izbegavajte svakodnevno.

2. Alkohol

Alkohol je poznat po tome što podstiče nakupljanje masnoće zbog praznih kalorija koje sadrži. Prema Loren Manaker, ovo je posebno problematično za masnoću koja se nakuplja oko unutrašnjih organa.

Koktel tu i tamo je u redu, ali previše alkohola može da natera telo da masnoće skladišti kao masno tkivo oko unutrašnjih organa — upozorila je ona.

3. Zeleni čaj
Zeleni čaj je jedno od najzdravijih pića i može pomoći u procesu mršavljenja. Sadrži polifenole koji ubrzavaju metabolizam, što je posebno korisno nakon 50. godine. Studija iz Kine pokazala je da su odrasli koji su pili zeleni čaj svakog dana tokom 12 nedelja uspeli da smanje nivo masnoće oko unutrašnjih organa.

4. Veštački zaslađivači
Iako ste možda smanjili unos šećera, veštački zaslađivači mogu zapravo povećati nivo masti u predelu stomaka i unutar njega.

Mnogi se oslanjaju na veštačke zaslađivače kada pokušavaju da smršaju, metabolizam se menja posle 50. godine, i preteran unos veštački zaslađenih pića može da izazove taloženje masti oko unutrašnjih organa— upozorila je Manakerova.

5. Voda
Iako ne postoji naučni dokaz da voda direktno uklanja masnoću, dovoljna hidratacija je ključna za zdravo funkcionisanje tela, uključujući procese starenja. Pijenje dovoljno vode pomaže vam da ostanete hidrirani bez unosa kalorija, što omogućava organizmu da zdravije prolazi kroz različite procese.

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading