Nutricionista Predrag Nenadić za RTS otkrio je kako izgleda zdrava zimnica i koliko pomaže organizmu.
— Hrana je lek ako se pravilno koristi, ali takođe može da bude i štetna, da ne kažem otrovna. Zbog toga treba voditi računa šta se jede. Kada se pravilno spremi, zimnica ne gubi ništa od svojih hranjivih vrednosti, dobija probiotičke osobine.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Fermentisana zimnica pruža mnoge zdravstvene koristi, kako objašnjava Nenadić. Fermentacija je ključna za očuvanje hranljivih svojstava povrća i voća. Ona omogućava organizmu da dobije korisne bakterije koje su važne za ravnotežu crevne flore. Osim toga, fermentacija pomaže da se sačuvaju vitamini i enzimi u hrani.
— Najbitniji su enzimi. Oni su varnice života. Oni učestvuju u svim metaboličkim procesima u našem organizmu. Njih unosimo samo svežim voćem i povrćem i veoma su termolabilni, što znači da nestaju i pri malom porastu temperature. Zimnica, kad se pravilno spremi, ona ništa ne gubi od svojih nutritivnih vrednosti. Ona ih sve zadržava. Pored toga, dobija nešto novo. Dobija te probiotičke osobine koje su veoma bitne. Zbog toga je fermentisana zimnica mnogo bolja i zdravija od pasterizovane — kaže Nenadić.
Nekada se zimnica konzervirala tako što se dodavalo prirodno jabukovo sirće. Takođe se stavljao ren, beli luk, peršun, ruzmarin, bosiljak… Sve to je prirodno bilje koje ima izražene prirodne antimikrobne osobine.
Zimnica koja nije zdrava
Danas smo sve to zamenili hemijskim sredstvima. Tako se danas preterano koristi vinobran, kao i konzervansi u preteranoj količini što sve donosi štetu našem organizmu.
Mnogi danas spremaju zimnicu pasterizacijom. To, smatra Nenadić, nije dobro jer ta hrana nama ne može da bude od koristi. Pasterizacijom se, naime, uništavaju svi vitamini i enzimi. Minerali se ne uništavaju, ali oni bez vitamina i enzima ne znače ništa.
Kada iz dana u dan putem hrane mi trujemo svoj organizam, nismo ni svesni da će jednog dana to da proizađe u bolest.
— Po jednom kilogramu povrća ne sme da se stavi više od jednog grama konzervansa ili 0,5 grama vinobrana. To je i zakon. Ako se stavi više, onda takva zminica stvara zdravstvene probleme kao što su glavobolja, umor, nesanica — upozorava Nenadić.
Bonus video:
NE ŠTEDI REČI! Matora oplela po Bebicinoj vezi sa Teodorom, kao da ima AMNEZIJU od svoje sa Stefani (VIDEO)

"POZDRAV ZA DAČINOG DEČKA IZ NOVOG PAZARA" Mima otkrila šok tvrdnje na račun učesnika Elite: Sve se čulo što si mi pričao (VIDEO)

Spektakl u Madridu – Real primio četiri, ali prošao u finale Kupa kralja!

Amerikanac uhapšen u Belorusiji, Stejt deparment: "Ne idite tamo"

TESLA IMA OZBILJNE GUBITKE Evropljani značajno smanjili kupovinu

PROCUREO POVERLJIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA Evo o čemu je reč!

ŠTA IZAZIVA MUNjE? Naučnici u potrazi za "vanzemaljskim" odgovorom

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

GREJNA SEZONA BI MOGLA DA BUDE PRODUŽENA Ako potraje hladni talas grejanje će se nastaviti i do 3. maja
Joca Stefanović i Ivana stigli u Elitu: Zapevali za takmičare, sve ih razgalili u prvim taktovima (VIDEO)
NE MOŽE DA VERUJE: Jelena ŠOKIRANA Ivanovim ponašanjem, Bebica otkrio da Marinković pere Zoli stvari (VIDEO)

PROCUREO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Kako je Rusija prestala da bude "glavna pretnja" SAD

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

STEČAJ I OTPUŠTANJE Oko 3.000 radnika Nortvolta ostaje bez posla
