Usporite starenje uz 4 ključna dodatka ishrani: Čuveni doktor otkrio kako održati mladelački izgled i blistav ten posle 40-e

Slobodanka Ćorić Vesti 04.09.2024 06:53 0

Plastični hirurg i stručnjak za borbu protiv starenja tvrdi da četiri dodatka mogu usporiti proces starenja

plastični hirurg

Printscreen/TikTok

Kako starimo, održavanje mladog izgleda kože postaje sve važnije, posebno nakon 40. godine. Iako genetika i životni izbori igraju značajnu ulogu u tome kako starimo, ishrana je takođe važan element. Lekari i stručnjaci tvrde da određeni dodaci ishrani mogu doprineti mladalačkom izgledu kože i blistavom tenu.

Plastični hirurg i stručnjak za borbu protiv starenja, dr. Antoni Džoun, tvrdi da četiri dodatka mogu usporiti proces starenja. Evo koje suplemente je izdvojio u YouTube videu:

Multivitamin

Prvi dodatak koji dr Džoun preporučuje je multivitamin koji sadrži vitamine A, C i D, kao i cink. Neki od ovih antioksidanata pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije u telu, dok je vitamin C ključan za proizvodnju kolagena u telu. Kolagen je odgovoran za čvrstoću i glatkoću naše kože.

Omega-3 masne kiseline

Prema hirurgu, dodatak omega-3 masnih kiselina, poput ribljeg ulja, je važan jer studije pokazuju da deluju protuupalno i mogu pomoći u smanjenju upalnih poremećaja kože. Pored toga, hidriraju kožu i pomažu u lečenju i oporavku kože, te čak mogu pomoći u zaštiti od oštećenja izazvanih UV zračenjem.

Probiotici

Postoji velika povezanost između zdravlja creva i zdravlja kože, kaže dr. Youn. Zato dodavanje kvalitetnog probiotika našoj rutini može biti korisno. Ovi dodaci podržavaju zdravlje probavnog sistema i poboljšavaju apsorpciju hranljivih materija, dok istovremeno pomažu crevima da održe zdravu ravnotežu crevnih bakterija. Mogu čak pomoći u upravljanju kožnim bolestima poput akni, ekcema i psorijaze. Dr. Youn preporučuje uzimanje probiotika koji sadrži više od 5 milijardi CFU za maksimalan efekat.

Hidrolizovani kolagen

Na kraju, hirurg preporučuje da svi, osim vegana, uzimaju hidrolizovani kolagen u obliku dodatka ishrani. Postoji određena sumnja u efikasnost kolagena, koji se tvrdi da se ne može apsorbovati u stomaku, ali neka istraživanja sugerišu da može imati pozitivne efekte u pogledu hidratacije, bora i elastičnosti kože. Studija koju lekar spominje u videu pokazala je da redovno uzimanje kolagena može učiniti kožu zdravijom i sjajnijom, a primetene su i druge zdravstvene koristi, uključujući više energije i zdravije zglobove.

Komentari (0)
Loading