Reagujte na vreme, uključite ih u ishranu: 5 voćki koje mogu uticati na smanjenje insulinske rezistencije

Nedeljko Tišanović Vesti 03.09.2024 09:55 0

Održite blagostanje vašeg organizma...

borovnice

Shutterstock

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi je ključno za opšte zdravlje, posebno za osobe sa viškom kilograma, sedentarnim načinom života ili porodičnom istorijom dijabetesa. Evo nekoliko voćki koje mogu pomoći:

1. Borovnice

Bogate su antioksidansima koji smanjuju upalu i poboljšavaju osetljivost na insulin. Preporučuje se šolja svežih borovnica dnevno.

2. Papaja (zmajevo voće)

S visokim sadržajem vlakana i antioksidansa, pitaja pomaže u usporavanju apsorpcije šećera i podržava zdravlje creva. Preporučuje se pola do jednog ploda dnevno.

3. Indijski ogrozd (Amla)
S visokim nivoom vitamina C i antioksidanasa, amla smanjuje upale i pomaže u regulaciji nivoa glukoze. Može se konzumirati sveža, sušena, u obliku soka ili praha, jedna do dve plodine dnevno.

4. Kruške
Bogate vlaknima i flavonoidima, kruške pomažu u kontroli nivoa šećera i poboljšanju osetljivosti na inzulin. Konzumirajte jednu dnevno kao užinu.

5. Šljive

Sadržavaju vlakna i antioksidanse, pomažu u stabilizaciji nivoa šećera i poboljšavaju zdravlje creva. Preporučuje se 2-3 šljive dnevno ili nekoliko suvih šljiva kao užina.

Redovna konzumacija ovih voćki može poboljšati zdravlje i kod potpuno zdravih osoba. Ne zaboravite važnost pravilne ishrane i brige o telu za dugovečnost i opšte zdravlje, piše sensa.hr

 

Bonus video: 

Komentari (0)
Loading